2014. március 5., szerda

Szex - Szerelem 03.05

Riporter: Mai témánk a Szex, szerelem blogunkban....?

szex - szerelem - hangulat

Mai témánk a Szex, szerelem blogunkban egy teljesen új, váratlan téma.
A szerelmi, a párkapcsolati, a szexuális életünket - hangulatunkat - rendkívül sok körülmény befolyásolja. Ünnepek, évfordulók, munkahelyi és magánéleti élmények, problémák és időnként váratlan események.

szex - szerelem - hozzátartozónk

Amikor egy közeli hozzátartozónk elbúcsúzik az életünkből rendkívül érzékenyen érint valamennyiünket. Bármennyire is idős vagy beteg és tudjuk, hogy be fog következni a halála, amikor bekövetkezik az váratlan és nagyon megrázó.

szex - szerelem - Nagyapám

Ma temetésre megyünk. A 96 éves, gyönyörű kort megélt Nagyapámat búcsúztatjuk és temetjük el. Dédnagymamámat - Nagyapám édesanyját - 20 évvel ezelőtt pont 100 éves korában kísértük utolsó útjára.

szex - szerelem - hagyomány

Nagy családunk van és nálunk hagyomány, hogy rendszeresen ünnepelünk együtt. Karácsony, húsvét, születésnap, stb. A temetés után is lesz közös ebéd, ahol a búcsúztatással járó gyász hangulata feloldódik. Ilyenkor jókedvvel eszünk iszunk, hiszen tudjuk, hogy a halál az élet része.

szex - szerelem - gyász

Bár a mi kultúránkban ez annyira nem gyakori hozzáállás. Létezik úgynevezett halotti tor meg siratás. Az, hogy ki-ki hogyan és meddig gyászol ez majdnem annyira intim, mint a szexualitás. Éppen ezért jelentősen befolyásolhatja a párkapcsolatban élők aktuális kommunikációját.

szex - szerelem - gyász

Hosszabb házasságban, párkapcsolatokban kialakulhat az elhunyttal a másik (nem rokon) félnek is egy nagyon mély kapcsolata, így a gyász ilyenkor őt is nagyon komolyan megérintheti. Hogy ezeken a megrázó napokon a párok össze tudnak-e bújni szerelemmel, ezt nyilván főként az is befolyásolja, hogy mennyire rendszeres a nemi életük.

szex - szerelem - hangulat

Ha jó és rendszeres intimitás van a két ember között, akkor mindenképpen javaslom a szexuális együttlétüket ilyenkor. Feloldja a stresszt. Az egészséges, jövőben gondolkodó hozzáállást segíti. Keleti kultúrákban semmiféle bűntudatot nem éreznek az emberek, ha igyekeznek a lehető legboldogabban tovább élni az életüket.
A mi kultúránkban nem ritka az egy hónap, egy év, de még a sírig tartó gyász sem. Fekete ruhában járnak, fekete lobogót tűznek ki a házra, fekete szalagot viselnek karjukon, vékony csíkot a galléron stb. Ahány ház annyi szokás, annyiféle gyász, annyiféle gyászszertartás.
Hallottam olyan - az elhunyt iránti elkötelezettségről -, ahol addig kellett a gyászolóknak hordaniuk az asszonynak és a legközelebb állóknak a fekete ruhát, a többieknek a fekete szalagot, amíg az elhunyttal eltemetett mobiltelefonja kicsengett. Autó akkumulátorral összeszerelt töltővel temették el, így a gyász több mint három évig tartott.
A gyász, a halál meg nem értése nagyon komoly kínokat okozhat és okoz a mai napig is embereknek.
Valamennyire mindannyian ismerjük már az érzelmi reakcióinkat a váratlan eseményekre is. Mára én például szabadságot vettem ki, és a holnapi blogomat jó előre elkészítettem, hogy a Szex, szerelem blog olvasói, követői ne maradjanak ki a csütörtöki bejegyzésekből. Riporterünk gondoskodik róla, hogy a blogbejegyzés időben megjelenjen. Észrevehető volt gondolom, hogy az első kimaradt csütörtöki nap a múlthéten volt. Helyette pénteken pótoltuk. Előző este kaptam meg a halálhírt és ezért csúsztunk egy napot vele.

Riporter: A holnapi Szex, szerelem blogunkat "A nő a fókuszban"-nal folytatjuk....!