2014. április 22., kedd

Szex - Szerelem 04.22

Riporter: Mai Szex, szerelem blogunkat mivel folytatjuk, a tegnapi rendkívül izgalmas húsvéti lánykérési szokások után?

szex - szerelem - szexuális

Kornél: Mai Szex, szerelem blogunkban, - a bevezető után - kőkeményen ráfekszünk az ókori görög szexuális kultúrára, szexuális szabadságra...

szex - szerelem - lánykérés
Tegnap csak három helyzetet, szokást mutattunk be. A teljesség igénye nélkül, hiszen annyiféle, fajta, forma lánykérési elképzelés és gyakorlat létezik, hogy csak néhány érdekesebbre tudtunk fókuszálni. 

szex - szerelem - szexualitás

Ráadásul különböző kultúrákban - földrajzilag és történelmileg - ezek a lánykérési szokások ugyan olyan fejlődésen mentek keresztül szinte, mint a szexualitás, a nemiség fejlődése.
Éppen ezért mai Szex, szerelem blogunkban, a korábban elkezdett történelmi áttekintést folytatjuk. 

szex - szerelem - civilizáció

Legutóbb az "Erik a viking" című filmből egy részlettel szemléltettük azt a kort Európában, amely korban a Balkán félszigeten a görög civilizáció virágzott. Ma és holnap a görög kultúráról beszélgetünk picit részletesebben. 

szex - szerelem - görög

Miközben Európa szerte még hordákban és törzsekben éltek őseink, közben a virágzó görög kultúrában a görög férfiak a többnejűség előnyös lehetőségeit élvezik. Ugyan úgy mint Zeusz illetve a többi isteneik. Zeusz a példakép. 

szex - szerelem - Kronosz

Miután apjától, Kronosztól elvette trónját Olümposzon, - a mindenhatók hegyén - Zeusz lett minden istenek királya. Azzal együtt szimbólumává vált a férfi szabadságnak és termékenységnek is. Olyan férfi, aki elemi szexuális jogokkal és hatalmas erővel bír. 

szex - szerelem - Zeusz

Megfosztja trónjuktól a női isteneket és férfi jogával élve őket is megtermékenyíti. De Zeusz olyan isteni tulajdonságokkal bír, hogy bármilyen nőstényt magáévá tesz, aki csak az útjába kerül. Ő görög isten, az igazi férfi! És minden görög férfiban ott lakozik Zeusz isteni ereje. 

szex - szerelem - Héra

Valamint joga a nőkhöz, a  szabad szexualitáshoz. Héra, a király társistennője (felesége) tűrte ura szexuálisan hedonista kicsapongásait.
A görögök vallásossága, isteneik imádatában gyökerezik. 

szex - szerelem - meggyőződés

A nők mélységes hite nem a tűrés, hanem vallási meggyőződés a férfiak szexuális és minden nemű előjogához. Szerelemmel vannak oda a férfi isteneikért. Így vallásos neveltetésük alapján, uruk tulajdonaként vetik magukat alá a férfi nemi vágyainak. 

szex - szerelem - isten

Az egész görög mitológia emberi tulajdonságokkal felruházott istenekről szól. Így aztán ha egy asszony az urában isteni tulajdonságokat kezd felfedezni, megjelenik a nőben az ösztönös vonzalom, majd a vágyakozás a férfi iránt.

szex - szerelem - tehetős

Ha emberük erős, tehetős, magabiztos, tehát isteni, akkor ez a vonzódás és vágyakozás szerelemmé válik. Azonban az erős és tehetős férfiak több asszony eltartására képesek. Így a szerelemmel együtt időnként a féltékenység zöldszemű démona is felütötte a fejét a család nő tagjaiban. 

szex - szerelem - a szerelem

Viszont a női vágyakozás, rajongás és isteni odaadás okán - elkezd megjelenni időnként a férfiban is a szerelem érzése. Azzal együtt a közösülés orgazmikus élményét a férfi számára nem az asszony erőszakos legyőzése jelenti. Az erőszakoskodást gyakorta örömteli gyöngédség, az asszony igényeit is figyelembe vevő aktus váltja fel. 

szex - szerelem - érzelmi függőség

Versek, lírák, elbeszélések, zeneművek, képzőművészeti alkotások hirdetik a szerelem létezését és belőle a sokkal izgalmasabb szexuális élményt. A szerelmes vágyakozást és az abból fakadó kielégülés teljességét, fennköltségét, érzésvilágát. 

szex - szerelem - rafinéria

És bár a nő továbbra is ura és parancsolójának tulajdona, de él és gyakorta visszaél a férfi szerelmességéből fakadó érzelmi függőséggel. Teret nyer a női taktika és rafinéria. Ennek az európai törzsek elszigeteltségéhez képesti görög államok összetartása ad alapot. 

szex - szerelem - tájszólások

Ugyanis majdhogynem teljesen egy nyelvet beszélnek. Legalábbis értik egymást. (A tájszólások specifikus különbségei abban a korban, és egy akkora országban ma is szembetűnőbb, mint hazánkban.) 

szex - szerelem - versengenek

Isteneik és mítoszaik, így legendáik és énekelt verseik szájról szájra terjedtek. Az isteneik nevében, azok tiszteletére az államok rendszeresen közös ünnepségeket, rendezvényeket szerveznek. Játékosan versengenek ilyenkor és nem csak a sport, hanem a zene és verselés, a versírás és éneklés területén is. 

szex - szerelem - sláger

Egy egy nyertes dal úgy terjedt a görög nyelvű területeken, mint ma egy sláger. Mindenki ismerte. Szerzőjüket istenként bálványozták. (A legünnepeltebb sztárok a mai kultúránkban is, a szerelemről dalt szerzők illetve énekesek. A misztikus halhatatlansághoz is közeljáró zenészek, művészek, mint Elvis, Joplin, Lenon, Jackson vagy akár Mozart.)

szex - szerelem - kapcsolatrendszer

A görög mitológiákat és eposzokat a görögök már gyermekkorukban hallották és énekelték. Gyakorlatilag a magyar gyermekdalok többségének is több száz éves múltja van. A rendszeresen ápolt kapcsolatrendszer és a közös nyelv alapján alakult ki a híres görög kultúra. 

szex - szerelem - kommunikáció

A kommunikáció tette naggyá Görögországot. A kommunikáció, ami aztán kihatott a társadalomra, a kereskedelemre, a hadseregek hatékonyságára. Valamint a kommunikáció teremtette meg többek között az aktív szexualitást és a kommunikáció kapcsán jöhetett létre a szerelem is. 

szex - szerelem - a vándor

Gyakori témája a mitológiai történeteknek, amikor egy férfias külsejű vándor megejtett egy belé szerelmesedett lányt. A vándor tovább állt, de szerelmes udvarlásából gyermekáldás lett. Ilyenkor a monda szerint a lány meggyőződéssel bizonygatta nemzettségteremtő apjának, hogy a gyermek Zeusz istentől fogant. Ha felnő hősként fogja ünnepelni a világ.

szex - szerelem - isten

Történelmi tény, hogy a nők évezredek óta az isteneikbe szerelmesek. A jól udvaroló férfi, - mint ahogyan a korabeli vándor - ma is istennek tűnik annak a nőnek a szemében, akinek a férfi isteni szertettel képes megfogalmazni a hiszékeny nő szépségét és erényeit. 

szex - szerelem - párkapcsolat

Gyakran hallom, hogy egy-egy párkapcsolat azért szakad meg, mert a férfi még sem felelt meg annak az isteni elképzeléseknek, amelyekkel a nő felruházta imádott emberét. Gyakorlatilag túl nagy volt az elvárás. Egy ingatlanos barátom szokta mondogatni:
- Az emberek mindig pont kétszer akkora házat akarnak venni, mint amennyire telne nekik. 

szex - szerelem - férfi

Tisztelt Uraim! Hogy jobban megértsük mi férfiak a nőket, tudnunk kell, hogy egy nő isteni rajongása egy férfi iránt csak addig tart, amíg nem szembesül a férfi hibáival. Illetve amíg nem csalódik az emberben. Erről később részletesen fogunk még beszélni. 

szex - szerelem - érzés

De látnunk kell a történelmi hátterét, magának a szerelem érzésének a kialakulását. Honnan jött, hogyan keletkezett a szerelem érzése, meddig és hová tart?

szex - szerelem - udvarlás

Tisztelt Hölgyeim! Hogy jobban megértsék a férfiakat elárulok most egy évezredes titkot...
Az udvarlás kommunikációjának képessége a nőkben később fejlődött ki. Emiatt még a mai napig hallok olyat, hogy 

szex - szerelem - ókori

- Az a férfi feladata!!!
Pedig ez nem így van! És ezt már az ókori görög, egyiptomi és mind azon népek asszonyai tudták, akik beszélték emberük nyelvét.

szex - szerelem - a titok

A TITOK!
Azok a nők, asszonyok, lányok, akik ennek az ismeretnek a birtokában vannak, évezredek óta tudják, hogy az egyik legfontosabb ismérve egy jó párkapcsolatnak az, hogy 

szex - szerelem - istennő

"A jól udvarló nő, - ahogyan évezredekkel ez előtt úgy ma is - istennőnek tűnik annak a férfinak a szemében, akinek a nő isteni szeretettel képes megfogalmazni a hiszékeny férfi szépségét és erényeit."

szex - szerelem - életforma

A fenti tévedés, hogy:
- Az udvarlás kizárólag a férfi feladata!!! - főként az európai törzsek, civilizálatlan, vad életformájából (Erik, a viking) következik. (És ez az életforma több évezredig tartott!) 
Ma már tudjuk, hogy alapvetően a női kommunikáció ráadásul fejlettebb is, mint a férfié.

szex - szerelem - udvarlás

Akkor honnan ez a tévhit?
Az udvarlás képessége a nőkben azért fejlődött ki később, mert a vérfertőzés elkerülése miatt a férfiak nagyon sokáig messzi földről rabolták illetve később, vásárolták az asszonyaikat. 

szex - szerelem - szeretetteljes

Nem beszélték tehát egymás nyelvét, és mint tudjuk a szerelem érzésének eléréséhez (a szívhez) szinte egyetlen út vezet, a szeretetteljes kommunikáció. A szeretetteljes beszélgetés. Bárkit képesek vagyunk meggyőzni arról, hogy gyönyörű, ha képesek vagyunk vele szeretettel beszélgetni.

szex - szerelem - hatással

Görög telepesek kezdték el gyarmatosítani a jelenlegi olasz félszigetet. Így kezdődött a mi barbár őseink kultúrája. Innen ered számos emberi vívmány. Sajnos a szexuális kultúránkra volt a legkevesebb hatással.

szex - szerelem - férfi nő

Ezért foglalkozunk annyit a történelemmel, jelenleg a görögök történelmével. Akkor anno nagyon sok minden dőlt el, ami a mai napig meghatározó a párkapcsolatokra, a szexualitásra, a férfi nő kapcsolatára. A római kultúra szinte teljesen a görög kultúrából fakadt. Az európai kultúra pedig a római kultúrából.

szex - szerelem - törvények

A görögök az akkori korban a legtehetősebb államok voltak. Vagyonukat nem a földi javakból teremtették, hanem kereskedéssel. Természetesen a föld birtoklását, művelését, házukhoz, otthonukhoz, asszonyaikhoz való jogaikat ősi törvények védték. Így az öröklés kérdése megint csak jelentősen összefügg a szexuális életükkel.

szex - szerelem - szabadidő

Gazdagságuk, az irigylésre okot adó magas életszínvonaluk, és az abból fakadó sok szabadidő teremti meg civilizációjuk és kultúrájuk alapját. Életformájuk, társadalmuk és haderejük szervezettségét. Nemi vágyaik kiélésének, gyakorlatilag semmi nem szabott gátat. 

szex - szerelem - szabály

"Csak" két dolgot kellett figyelembe venniük. A "csak" azért került idézőjelbe, mert két nagyon komoly szabály volt, amit be kellett tartaniuk. A vagyon öröklésének szabálya és a vérfertőzés tiltása. 

szex - szerelem - asszony

Megbízható asszonyt, asszonyokat kellett találni a vagyont öröklő első szülött fiú nemzéséhez. Illetve a nemzettségteremtő férfi halálakor életben maradt legidősebb fiú jogainak biztosításához. Mindezt úgy, hogy a vérfertőzés az tabu, tehát rokonnal nem! 

szex - szerelem - Oidipusz

Oidipusz király történetéből megismertük a vérfertőzés problémáját.
Másik, hogy a legéletképesebb, legerősebb fiú örököljön és vigye tovább az apajog kapcsán kialakult nevet. 

szex - szerelem - perzsák

Ez sem volt olyan egyszerű, mert a környező országok irigykedtek a görögök gazdagságára és életmódjára. A perzsákkal vívott csatáik bekerültek a mi történelem könyveinkbe is. Számos erős, sok reménnyel kecsegtető fiú esett el ezekben a harcokban. 

szex - szerelem - görög férfi

Szóval egy nemzettségteremtő görög férfinak nagyon oda kellett figyelnie asszonyaira, gyermekeire és szexuális teljesítő képességére. 
Ezekről a történelmi időkről jó néhány filmprodukció született és vetítik nagy sikerrel. 

szex - szerelem - tanulságok

A történelem és az abból fakadó tanulságok és természetesen a látványos akció és kommunikációs jelenetek sok embert lenyűgöz. Például a "300", majd a nem rég bemutatott folytatásában a "300 - A birodalom hajnala" című amerikai filmek.

szex - szerelem - youtube

Egy rövid jelenetet megtaláltam a YouTube-on a 300-ból:


szex - szerelem - Oidipusz
Mint ahogyan az "Erik a viking" műben szatirikusan feldolgozott korképet vettük alapul, ugyan úgy a görög kultúra bemutatására viszont van egy nagyon személyes élményem. Korábban már beszélgettünk a legendás Oidipusz király különleges drámai sorsáról. 

szex - szerelem - gimnazista fiatalok

Az akkori kort bemutató mű még napjainkban, sőt még hazánkban is mély nyomott hagyott a kultúránkban.
Gimnazista fiatalokként dolgoztuk fel például a sztorit, a saját kortársaink szórakoztatására. 

Riporter: Mikor íródott a mű? Holnapi Szex, szerelem blogunkban láthatjuk?