2014. április 21., hétfő

Szex - Szerelem 04.21

Riporter: A Szex, szerelem húsvét napi blogjában, mit tartogatunk olvasóinknak? 

szex - szerelem - gyűrűhúzás

A húsvét sok idő óta már ok és lehetőség az úgynevezett lánykérésre, a gyűrűhúzásra. Lányos apák a gyűrűhúzást rémálmaik netovábbjának tekintik. Amikor pici lányukat egyszer csak egy - szerintük alkalmatlan és éretlen fiúcska - akarja felhúzni a farkára. No de most nézzük a húsvéti dolgok folyamát.

szex - szerelem - húsvét

Húsvét hétfő van.

Fiú, a kérő (24) magabiztos kolerikus, kicsit bufurc melankolizmussal.
Lány (20) békés flegmatikus, a kézműves precizitása melankolikus vonásra vall.
Szülők:
Józsi bácsi (61) kedves, mosolygós szangvinikus, flegmatikus nagyvonalúsággal.
Felesége: (57) parancsolgató kolerikus, sértődékeny melankóliával.

szex - szerelem - a szülők

A fiú szép ruhában, kinyalva, kifenve megjelenik, a falu közepén álló, vályogból épült, tornácos házikóban. Gyönyörű tavaszi idő van. Az előkert tele van színes virágokkal. 
A szülők eddig még nem látták a fiút. 

szex - szerelem - bepriccolja

Az ifjú férfi egy hatalmas üveg kölni vízzel hozakodik elő. Bepriccolja tartalmával leendő anyósát majd leendő hitvesét. Aztán látja, hogy az öregben már elég sok alkohol lehet. Így, ahogy náluk ez szokás ő is kap egy priccantást - nagy szeretettel. 

szex - szerelem - pálinka

Apósjelölt önkéntelenül is, pirospozsgás arccal bazsajog a fiatal ifjú kedvességétől. Na meg a mai napi templomi áldás utáni - egyébként más napokon tiltott - délelőtti pálinkázástól. Após tudja, hogy ilyen korán berúgni és boldognak lenni a pálinka eufóriájától egy évben csak kétszer lehet. 

szex - szerelem - Jézus

Disznóvágáskor. Mert akkor kötelező. Már hajnalban áldomásokat kell inni a sok-sok hónapon át nevelt és szeretett jószág kivégzésekor. Másik a húsvét, amikor a mise után Jézust kell imádni. Nagyon gyorsan, sok lőrével, feledni kell Jézus szenvedését a kereszten, és ünnepelni feltámadását. 

szex - szerelem - kukoricatörés

És akkor jön ez a kis cimbora.
- Szép szál, markos gyerek - gondolja magában - Biztos azért van úgy kinyalva, hogy elmondja, kukoricatörés után elvenné a lánykámat. 
- Halljuk hát a szót! - harsogja - de előbb koccintsunk végre egy nagyot! 

szex - szerelem - félrészegen

Ok és lehetőség, mi több feladat. Kínálni kell a vendéget és vele együtt ismét italt bevinni az arcba. Lángolva torok, bódulva agy. Imádja az öreg, amikor a pálinka a fejébe száll.
- Öcsém! Tied a lány! Vagy miért is jöttél? - akad össze a nyelve és megy elébe a dolgoknak félrészegen, amiről eddig még szó sem volt.

szex - szerelem - anyjának

- Jah vigyed! - folytatja nagy boldogan. - Végre nagyot iszunk most is, meg az esküvőn is, és az asszony mit sem tehet ellene. Mindjárt szólok is anyjának, hogy halljunk szót!
A fiatal lányka és anyja díszes tálon hozza a sonkát, kalácsot, tojást, sajtot, és megannyi színpompás zöldséggel gazdagon körítve a finom ételt.

szex - szerelem - lánykérés

Sokféle lánykérés létezik a világban. No ez még egy olyan dolog ami: "Ahány ház annyi szokás!" Jómagam láttam már pár lánykérést, no meg hallottam is róla, hogy kik hogyan csinálták.
Ez a fiú egy jóval messzebb lévő faluból származik. Ott egy picit mások a lánykérési szokások, de a lényeg ugyan az. 

szex - szerelem - húsvét

Az előzmények.
A fiú és a lány is a kislány falujához közelebb eső nagyvárosban dolgoznak. Ott ismerkedtek össze és már együtt járnak egy ideje. Most húsvétkor jöttek először haza úgy együtt, hogy a lány vasárnap a fiú hétfőn. A szülők ma ismerkedtek meg végre kisebbik lányuk barátját.

szex - szerelem - lánykérés

A jó étvágyú fiatal fiú, az evés után így kezdi a lánykérést:
- Józsibácsi, Józsinéni! - náluk szokás, hogy a férfi nevével tisztelik meg az asszonyt. - Én ezt a jányt szeretem, oszt elveszem.

szex - szerelem - villámcsapás

Józsinéninek ez derült égből villámcsapás volt. Mind a megszólítás, mind a lánykérés. Így dühében, - hogy a lánya nem szólt előre -, a nyári konyhába rohant. Mondván, hogy a pogácsa odaég.

szex - szerelem - pálinkával

Józsibácsi pedig legálisan koccint nagyokat (asszonya korábbi villámokat szóró tekintete ellenére) pálinkával és borral. Közben röhög hatalmasakat magában, meg aztán hangosan is. Mert 37 éve pont ilyen hülye volt, mint ez a kis szerencsétlen, aki azt hiszi, hogy majd boldogabb lesz a házasságtól.

szex - szerelem - unoka

- Igyál szép öcsém! Rád is ugyan az a sors vár mint rám! De az unokák! Jegyesed nővérének pici lánykája és pici fia, a csodálatos kis unokáim, mindenért kárpótolnak. Hamarosan jönnek ők is. A boszorkány anyósod sok évtizedes bosszantása ellenére, azt kell mondjam megérte megházasodni.

szex - szerelem - bosszantás

Picit ebbe jobban belegondolt az öreg, aztán lelkesítésként gyorsan hozzáfűzte:
- No meg azért bosszantás ide, bosszantás oda, az az igazság, hogy sehol nem tartanék az én asszonyom nélkül. Férfi egyedül sz*rt sem ér! Úgy hogy áldásom rátok! Sokasodjatok! Ti is csináljatok nekem sok sok gyönyörű unokát.


szex - szerelem - flegmatikus

Egy másik. Fővárosi lánykérés:
Fiú, a kérő (27) félénk flegmatikus, melankolikus visszafogottsággal.
Lány (29) erőteljes kolerikus, pici melankóliával.
Szülők:
Papus (71) békés flegmatikus, kedveskedő szangvinikus vonásokkal.
Felesége: (69) erőteljes kolerikus és pedáns melankolikus.

szex - szerelem - nővér

Rokonok:
A lány nővére: (37) cinikus kolerikus, bírálgató melankolikus jellemmel.
Nővérének kisfia, az unoka (6) békés flegmatikus és mosolygós szangvinikus.


szex - szerelem - húsvét

Belvárosi, hatalmas belmagasságú lakás. A különleges szagokról is érezni lehet, hogy száz éves is lehet már maga a ház. A lakásba belépve, a hatalmas előszobában egy fából faragott cipőtároló fogadja a látogatókat. Itt a rendszeres vendégeknek saját méretére megvásárolt papucsa van. 

szex - szerelem - lánykérés

A fiút is várta egy vadi új lábbeli. A dolog tehát a szülők, leginkább a kolerikus nők részéről már régen el lett döntve. Nem is értik, hogy hősünk mit idétlenkedik ezzel a lánykéréssel annyit. Komoly gyakorlatuk van már ebben a szertartásban, hiszen idősebb lányuk jelenleg a második férjét fogyasztja. És úgy tűnik ez sem az utolsó...!

szex - szerelem - legényfogás

Kenőmájas pirítósra. Rá tükörtojás, úgy tálalva. És az ünnepeknek megfelelő hangulat. Ez dukál így húsvétkor minden egyes férjjelöltnek. Nos később mesélek a legényfogó levesről is. Azonban ebben a családban nőuralom van. A három kolerikus hölgy számára a legényfogás étellel, felesleges időpocséklás. Így aztán ismeretlen fogalom…

szex - szerelem - ünnepi ebéd

Szóval kenőmájas a pirítósra, mustár és rá tükörtojás. Mellé ölgré filteres tea. Megengedhették volna maguknak, de nem volt se sonka, se kalács, se főtt tojás, se pia. Faxni volt viszont a köbön! Jah! Papus ihatott egy sört az ünnepi ebéd után, de a fiú már nem.

szex - szerelem - húsvét

Miután az "ünnepi ebéddel" úgy immel-ámmal a vidéki nagyvárosból származó, békés flegmatikus fiú elboldogult, hozzákezdhetett a beszéde "megtartásához".
- Köhümmm - köszörülte meg többször is a torkát. - Hát hümm...
- Mondjad már - utasította kolerikus hitvesjelöltje.

szex - szerelem - következik

Papusnak és feleségének tágra nyílnak a szemei. Nővére rezignált fölényességgel tudja, hogy most mi következik, hiszen már nagy gyakorlata van a férfiak területén. Az egy szem kis unoka pedig el van foglalva a számítógépes játékkal. 

szex - szerelem - szavak

Itt tehát most a családban csak négy ember izzik a várakozástól. A kimondott szavak még akkor is felforrósítják a levegőt, ha már nem először szólalnak meg valamilyen formában ebben a szobában.

szex - szerelem - szertartás

A fiú annyira izgult, hogy el is rontotta a szertartást. Úgy egyeztek meg korábban a kedvesével, - pontosabban azt a feladatot kapta -, hogy papustól kéri meg a kezét. Az öreg sejtette, mi akar következni így előzékenyen a fiú segítségre sietett. 

szex - szerelem - zavarában

Igyekezett volna egy férfias kézfogással bátorítani az ifjút. Ő azonban lányos zavarában a következőt mondta: 
- Férjül vennél Mártikám? - és izzadtan puha tenyere, kicsúszott az apósjelölt kezéből, amikor az férfiasan meg akarta volna rázni. 

szex - szerelem - templomban

A fiú majdnem elájult a számára lehetetlenül kitárulkozó helyzetben. Beszélnie kellett több ember előtt, és ráadásul nem is akármit. Maga sem tudja, hogyan élte ezt túl. Volt már eddig életében kettő esküvőben is. El sem tudja képzelni, hogy annyi ember elé álljon és beszéljen a templomban az érzéseiről.

szex - szerelem - tökös legény

Mártika azonban "tökös legény". Férjül veszi választottját és olyan ceremóniába kényszeríti, amelyet erőteljes kolerikus vágya, mindig is elképzelt magának. Itt hatalmas lagzi lesz és hősünk ott fog állni a balján, ha akarja ha nem. 
- Ebbe az emberbe az esküvőn majd csak néhány feles kell - gondolta - és azt csinálja, amit mondanak neki.


szex - szerelem - lánykérés

Egy extrém lánykérés: 
53 éves férfi, a nála 19 évvel fiatalabb (34 éves) kedvesét így kérte meg az anyjától. 

Ferenc (53) erőteljes kolerikus
Nórika (34) békés flegmatikus, és népszerű szangvinikus
Anyósjelölt (?) pedáns melankolikus, pici kolerikussággal

Régóta együtt vannak már és ez alatt az idő alatt Feri 3-szor találkozott a lány anyjával és 1-szer a lány bátyjával. 

szex - szerelem - nem engedte

Persze fülébe jutott már szinte rögtön az elején, hogy hogyan vélekednek róla odahaza. Sokáig nem foglakozott vele. Azonban ahogyan telt az idő, egyre többször történt, hogy a lány csak azért nem tudott időben hozzá érkezni, mert az anyja nem engedte. 

szex - szerelem - kezébe veszi

Feri egy ideje nagyon unja már, ahogy Nórikával bánik az anyja. Megelégelve a helyzetet, úgy döntött, hogy kolerikus személyiségként kezébe veszi ezt a dolgot, és a saját temperamentumosságával oldja meg.

szex - szerelem - anyósjelölt

Húsvét hétfőn látta negyedjére életében az anyósjelöltet. Már órák óta vártak rá. Kedvese is nagyon izgatott volt, ahogyan Feri megérkezett. Pici versike, majd meglocsolta mindkettőjüket. 

szex - szerelem - melankolikus

A lakásban patinás rend és tisztaság jelezte az özvegyasszony melankolikus tökéletességét a takarítás terén is. A húsvéti bőségtálon a sonka, a tojás, a sajt, a kolbász zöldségekkel színesen díszítve volt elkészítve. Mellette kosárban a felszeletelt kalács. 

szex - szerelem - kalács

Pálinkával koccintottak. Feri legurított még egy sört, majd megvajazta a kalácsot. A sonkából és a többi finomságból szendvicset formált. Lefedte egy másik vajas kaláccsal és mindet megette. Nórika látta, hogyan csinálja embere és megkérdezte:

szex - szerelem - pálinka

- Készíthetek még egy ugyan ilyet neked drágám?
- Aha - bólogatott teli szájjal Feri, és láthatóan nagyon ízlett neki a kaja.
Miután jól telezabálta magát, ivott még egy féldeci pálinkát, amit egy jó hideg sörrel kísért aztán el. Közben az anyósjelölt felé fordulva neki kezdett mondandójának, amiért tulajdonképpen jött:

szex - szerelem - lánykérő

- Idetessék hallgatni kedves! Párév különbséggel, majdhogynem egyidősük vagyunk. Azt én nagyon jól tudom, hogy fiatalabb férfinak adná - ha egyáltalán adná Nórikát. De most én vagyok a lánykérő. 

szex - szerelem - dönthet

Úgy hogy vagy most eldönti és hozzám adja a lányát vagy most dönthet utoljára arról, hogy önnek nagyobb szüksége van rá, mint neki egy teljesen új életre. Egy igazi férfira, az ő új családjára.

szex - szerelem - gyűrű

Közben Feri elővett egy kis dobozt a zsebéből felnyitotta és így folytatta:
- Én csak akkor húzom fel ezt a nagyon drága, briliáns kövekkel ékesített eljegyzési gyűrűt ennek a gyönyörű nőnek az ujjára, ha ön úgy dönt - hozzám adja a lányát.

szex - szerelem - kolerikus

Itt hatás szünetet tartott. Mindkét nőt felkészületlenül érte Feri kolerikus arroganciája. Kedvese elpirult, anyja elsápadt a döbbenettől.
- Nagyon szeretném ha átgondolná, hogyan dönt MOST! - folytatta Feri a mondandóját:

szex - szerelem - nem viccelek

- Én, mivel már kétszer is voltam házas és négy nagy gyermekem is van, nem viccelek ezekkel a szavakkal. Önnek kell döntenie.
- De miről? - szólt közbe az anyós jelölt. - Én úgy látom, hogy maga és Nórika már mindent eldöntött.

szex - szerelem - uraként

- Ez így van! De úgy gondoltam aztán, hogy mégsem. Meghagyom azt önnek inkább, hogy eldöntse. Ugyanis ha úgy dönt, hogy hozzám adja a lányát, a továbbiakban kizárólag és csak is kizárólag én hozzám tartozik. Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban minden idejével én rendelkezem. Az uraként.

szex - szerelem - szereti és tiszteli

- Minden idejével én rendelkezem - ismételte meg Feri nyomatékot adva a lényegnek, hogy pontosan mire gondolt.
- Ugyan úgy, mint ahogyan az ön idejével rendelkezett a néhai ura. Becsülendő az odaadása, ahogyan ön még halála után is, végtelen elkötelezettséggel szereti és tiszteli emberét. 

szex - szerelem - hatásszünet

Ahogyan látogatja minden egyes héten a temetőben. Nórikától hallom, hogyan gondoskodik ön folyamatosan arról, hogy télen nyáron friss virágoktól tündököljön az a sír.
Itt Feri megint hatásszünetet tartott, hogy az asszony elgondolkodhasson komolyan kimondott szavain. Majd így folytatta:

szex - szerelem - jól dönt

- Ugyan úgy, ahogyan az ön szülei is el kellett, hogy engedjék önt egyszer, és ön akkor örökké a férje asszonyává vált. Akkor az ön szülei az urának adták az ön lelkét, a testét és főként az idejét. Döntsön kedves anyuka! Mert mától így szólítom, ha jól dönt!

szex - szerelem - válaszolt

A gyűrű értéke, valamint a stratégiailag és taktikailag nagyon kolerikusan kidolgozott helyzetre az asszony így válaszolt:
- Nóri azt csinál, amit akar. Én nem szólok bele.

szex - szerelem - anyós és veje

- Értem. Akkor ez azt jelenti, hogy hozzám adja? - forrt a hangulat és dúlt a csata anyós és veje között, és erre még egy lapáttal konokul rátett az özvegyasszony:
- Mondtam, hogy nem szólok bele. Azt csinálnak, amit akarnak.

szex - szerelem - lánykérés

- Nem kérdem többé! - emelte fel fenyegetően tekintetét Feri. - Felállok és többé nem találkozom a lányával, ha a tisztességes lánykérésemre nem ad igenlő választ. 
Ekkor már Nórika ijedten gyűrkölészte a papírszalvétát a kezecskéi között. Kétségbeesett pillantásokat vetett hol az anyjára, hol a kedvesére. 

szex - szerelem - vállalom

Azonban mindkettő arcán a konok elszántság tükröződött. 
- Nézze! - érvelt tovább Feri. - Én nem fogok anya és lánya közé állni. Én nem vállalom be azt még egyszer, amire mindkét házasságom ráment. Egyetlen volt feleségemnek nem kértem meg a kezét az anyjától, és ez hatalmas hiba volt részemről. 

szex - szerelem - nem adja

Azért jöttem most becsülettel megkérni a lánya kezét, mert nem veszem el, ha ön úgy gondolja, hogy nem adja.

Szerinted mit válaszolt erre aztán Nórika anyja?

szex - szerelem - anyósvicc

Riporter: Fogalmam sincs! De az amit mondtál, hogy "mindkettő arcán a konok elszántság tükröződött...", hát nem semmi. A hideg rázott ki az igazságtól. Nem véletlen az a millió anyósvicc világszerte. 
Szex, szerelem blog olvasóink e-mailben kapják meg a történet végét, ha írnak nekünk...