2014. április 9., szerda

Szex - Szerelem 04.09

Riporter: Mai Szex, szerelem blogunkban Papp Zoltánnal a női erőszak elhárítási szakértővel készült  interjúból látunk...

szex - szerelem - életünkbe
Kornél a riporter: Mielőtt elkezdjük az interjút, látnunk kell Achmed és Viktória, Sára és Barnabás példájából, hogy az erőszak nagyon is jelen van az életünkben. Sőt időnként a család és párkapcsolatainkba, valamint a aszexuális életünkbe is beférkőzi magát. 

szex - szerelem - erőszak

Az erőszakos filmek és számítógépes játékok a gyerekek nagykorúságáig (és azután is) sajnos ugyan csak erőszakos személyiségeket nevel ki a társadalmak számára. Ráadásul az erőszaknak, az erőszakos emberek ártalmas jelenlétének ma már nincsenek országhatárai.

szex - szerelem - facebookon

Különböző kultúrák akár a facebookon, vagy más netes felületen, - illetve a hagyományos közegekben - szórakozóhelyeken, klubokban, munkahelyeken ugyan úgy összejöhetnek. 

szex - szerelem - kultúrák

Sőt emlékszünk egy korábbi Szex, szerelem blogunkban, amikor az autópályán egy észak-vietnámi autóssal találkoztunk? A különböző kultúrák tehát korlátlanul kerülhetnek kapcsolatba egymással. Bármilyen helyzetben találkozhatnak.

szex - szerelem - erőszak elhárítás

Ma már külön szakemberek specializálódnak - hazánkban is - az ilyen találkozások ellentmondásaiból fakadható erőszak elhárítására, elkerülésére. 

szex - szerelem - tragédia

Zoli régi ismerősöm. Vele készítettem interjút Budapesten. Érdekessége a beszélgetésnek, hogy a külföldi férfi és a magyar nő erőszakos tragédiája az ő gyakorlatában is kísérteties hasonlósággal szerepel, mint amivel én is szembesültem.

szex - szerelem - szakértő

Papp Zoltán vagyok női erőszak elhárítási szakértő. 
Hogy ez pontosan mit takar egy elég nehéz terület. Azért nehéz terület, mert az erőszak az emberi létnek, az emberi nemnek,  folyamatosan jelenlévő pontja. 

szex - szerelem - agresszió

Ha nem lenne az emberben agresszió, nem lenne erőszak, akkor ma nem lennénk itt, ahol vagyunk. Egyetlen egy probléma van ezzel! Az hogy amíg ezt meg tudta valósítani az ember, és tudta helyén kezelni, - addigra mára, a mai világban igazándiból olyan formában már nincs helye. 

szex - szerelem - megjelenik

Ettől függetlenül az emberből ez elő jön és 
- megjelenik fizikai szinten, 
- megjelenik mentális szinten, 
- megjelenik lelki szinten és 
- megjelenik az élet mindennapjaiban. 

szex - szerelem - történt

A probléma ott van, hogy ezzel az alapvető hajtóerővel nem tudunk bánni.
Igazából nem tudjuk használni. Mert az erőszak egyszer csak megjelenik, van, történik valami, csinálunk, csinálnak velünk valamit, és igazából nem tudjuk, hogy mi történt és miért történt.

szex - szerelem - agresszió

Amivel én foglalkozom, az pontosan arról szól, hogy az ember hogyan tudja felismerni azt a helyzetet, ami erőszakba torkolhat. Ami valamilyen szintű agresszió, és amit kezelni kell. És ez nem csak akkor jelenik meg, amikor ott vagyunk a helyszínen, a helyzetben és verekedni kell vagy menekülni kell vagy éppen meglapulni kell. 

szex - szerelem - lényege

Az erőszak már akkor ott van, amikor az ember felismeri azt. Azokat a helyzeteket, azokat a szituációkat, azokat a lehetőségeket, amibe belekerülhet. Igazándiból ez a lényege az egésznek. 

szex - szerelem - mit tegyen

Az, hogy fizikailag megtanítok valakinek dolgokat, hogy mit tegyen, mit ne tegyen, mit hagyjon, hogyan támadjon, hogy működjön, az tulajdonképpen csak hab a tortán. A lényege ennek az egésznek inkább az, hogy ne jussunk el addig a pontig, hogy bele kelljen menni egy fizikai kontaktusba, egy fizikai  agresszióba. 

szex - szerelem - helyzetek

Természetesen ugyanez vonatkozik nemcsak a fizikai térre, hanem működik az érzelmi élet során megjelenő konfliktusokra is. Ez működik a mentális kapcsolatokban. 
Amely aztán lehet 
- munkahely 
- utca, 
- egy közlekedési helyzet, 
amely elfajulhat egészen a fizikai agresszióig. 

szex - szerelem - anyád

Az odavezető út az, hogy a te anyád, az én anyám a mi anyánk, és mindezt az autó ablakán keresztül. Ez is egyfajta agresszió, mert ez egyfajta feszültség levezetés.

Kornél a riporter: Mik a leggyakoribb helyek ahol az agresszió a leggyakrabban előjön, munkahely, szórakozóhely, bezárt közösség?

szex - szerelem - közösség

Ez egy nagyon érdekes kérdés, mert mindegyiknek meg vannak a sajátosságai és kialakul a megfelelő formája az erőszaknak. 
Mit értek ez alatt? 
Amikor egy bezárt közeg van, kollégium, katonaság – most már ez nem annyira jellemző -, börtön, intézet, stb. 

szex - szerelem - hatalmi szintek

Ott egy egészen más szervezeti struktúra van. Ott kialakulnak a hatalmi szintek. Az, hogy most egy civilizációs közegben élünk ez most van. Az ember – akár tetszik, akár nem – ugyanolyan állat, mint ami volt 40-50 ezer évvel ezelőtt. 

szex - szerelem - civilizáció

A genetikai kódok, az alapvető fennmaradáshoz szükséges tevékenységek nem változtak. Az, hogy társadalmilag milyen burkot húzunk erre, ettől függetlenül a civilizáció pontosan úgy működik mint az őserdőben. 

szex - szerelem - őserdőben

Egy őserdőben tudjuk, hogy vannak 
- a korhadéklakók 
- a zsákmányállatok, 
- a ragadozók, 
- a dögevők 
tetszik vagy nem teszik, ez az emberi társadalomban is megvan..

Riporter: Kornél interjúja Szex, szerelem blogunkban egy női erőszak elhárítási szakértővel, sok ember szemét fel fogja nyitni...