2014. április 14., hétfő

Szex - Szerelem 04.14

Riporter: Múltheti Szex, szerelem blogunkban, Papp Zoltánnal női erőszak elhárítási szakértővel készült  interjúból láttunk egy részletet...

szex - szerelem - videó


szex - szerelem - erőszak

Kornél a riporter: Múltheti Szex, szerelem blogunkban a szakértő nagyon sok fontos ismeretet osztott meg velünk az erőszakról. Elmondta, hogy az erőszaknak különleges létjogosultsága van az emberi faj evolúciójában. Ösztönösen van meg bennünk. 

szex - szerelem - civilizált

Ha nem létezne erőszak, akkor nem fejlődhetett volna az ember arra a szintre, ahol jelenleg tart. Azonban mára már, - a mai civilizált világunkban - szinte szükségtelenné vált az erőszaknak az a fajta ösztönös jelenléte, amellyel a korábbi korokban az embernek rendelkeznie kellett. 

szex - szerelem - megnyilvánul

Szükségtelenné vált viszont még is szinte valamennyiünkben bennünk van. És adott helyzetekben az emberi erőszakosság valamilyen formában felszínre kerül és megnyilvánul. No ilyenkor van a baj. Ugyanis ebbéli képességünkkel, gyakorlatlanságunknál fogva nem tudunk bánni. 

szex - szerelem - ösztön

Hasonlóan, mint a szexualitásunkkal. A szexuális, a nemi életét, számos ember, gyakorta ösztön szinten éli meg, ahogyan azt Zoltai Miklós szexuálterapeuta fogalmazta meg egy korábbi beszélgetésünkben. 

szex - szerelem - sérülések

Ugyan úgy az erőszakosságunkkal illetve, ha valaki velünk erőszakoskodik nem tanultunk meg tudatosan bánni. Nagyon komoly problémák, testi, lelki sérülések keletkezhetnek az erőszakoskodásból, az erőszakosságból. Az erő-szak egy összetett magyar szó az erő és a szak kifejezések összetételéből áll. 

szex - szerelem - tornatanár

Ha a ragozott alakját nézzük: erő-szakos - akkor ő tulajdonképpen a tornatanárt jelentené egy iskolában. De nincs ilyen képzés az iskolákban. Nem tanítják meg a gyerekeket a mi kultúránkban például a harc művészetére. 

szex - szerelem - harcművészet

Zoli barátom úgy lett erőszak elhárítási szakértő, hogy ő fiatalkorától, majd főiskolai szinten, rendőrként is tanulta és megtanítja az alap harcművészeti fogásokat a tanítványainak. Mert nagyon nem mindegy, ha már erőszakos helyzetbe kerül egy ember, akkor hogyan kerülje el a fizikai kontaktust. 

szex - szerelem - megelőzni

Ha még is védekezni kell, akkor hogyan használhatja ki az ellenfél támadó energiáját. Azonban a legfontosabb, amit Zoli igyekszik tanítani, hogy hogyan kell felismerni a lehetséges erőszak felé közelítő helyzeteket és hogyan kell megelőzni a bajt. 

szex - szerelem - verekedni

Ahogyan Munkácsy Mihály önéletrajzi könyvében fogalmazta ezt meg Dallos Sándor író. A fiatal Munkácsy nagyon erős, markos legény volt. De azt mondta, hogy ő inkább elfut ha verekedni kellene, mert annyira nem ért hozzá, hogy ha valakit meg kellene ütnie a végén még kárt tenne benne.

szex - szerelem - bíró

Volt annak idején egy legendás bírósági tárgyalás. A bíró felszólította a kocsmai verekedésért felelős vádlottat, hogy mondja el, hogyan alakult ki az erőszak a jelenlévő sértett kárára.

szex - szerelem - vádlott

A vádlott nagyon választékosan és szakszerűen igyekezte kifejezni magát:
- Tisztelt bírónő! Nem lett volna itt semmiféle erőszak. Tudni illik, az egész ügymenet úgy kezdődött, hogy a jelenlévő sértett visszaütött...
És ez egy megtörtént eset. Azonban számtalan hasonló esetet tárgyalnak még mai is bíróságok, amelyekben emberek még mindig azt gondolják magukról, hogy joguk van az erőszakoskodáshoz.


szex - szerelem - távol-keleti népek

Mai Szex, szerelem blogunkat azzal folytatjuk, amikor az erőszak elhárítási szakértő egy hasonló esetről számol be, mint Achmed és Viktória története. Nagyon szeretném, ha senki nem következtetne a két egymás utáni hasonló történetből arra, hogy a távol-keleti népek erőszakosak. 

szex - szerelem - propaganda

Sőt feltétlenül el kell mondjam, hogy a távol-keleti, azon belül az arab országok népei sokkal régebbi múlttal, civilizációval és kultúrával rendelkeznek a mi modern kultúránkhoz képest. Sajnos a kőolajért folytatott erőszak és harc folyamán az amerikai propaganda igyekszik az arab népeket barbárnak és rosszakaratúaknak beállítani. 

szex - szerelem - vallás

Pedig az arabok alapvetően családszerető, békességes, nagyon vallásos népek. És a vallásuk is arra tanítja, arra neveli őket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. Azonban van valamijük, amely erőforrásra a világnak szüksége van, és azt erőszakkal is elveszik tőlük. Emiatt kénytelenek megvédeni a hazájukat, otthonaikat, családjukat. Az alapvetően kereskedő népekből katonákat, erőszakos harcosokat neveltek a körülményeik.

szex - szerelem - kapcsolatok

Zolinak a beszélgetésünk alatt elmeséltem, hogy különböző kultúrák között már az internet, Facebook, Badoo, Twoo, stb. kialakulhatnak olyan kapcsolatok, amikből aztán személyes találkozásokra is sor kerülhet. Említettem neki Viktória és Achmed esetét is. A kulturális különbségekből fakadó kommunikációs ellentmondásokat.

szex - szerelem - a férfiasságát

Papp Zoltán: női erőszak elhárítási szakértő: A közelmúltban volt egy ilyen esetem, ahol pont egy ilyen kommunikációs helyzetbe keveredett bele a hölgy. Aminek a vége erőszak lett. És itt egyszerűen arról volt szó, hogy nem rossz szándékból, de kétségbe vonta a másiknak a férfiasságát. 

szex - szerelem - történhet

És mindezt egy olyan emberrel követte el, aki nem európai kultúrkörből származik. A lány nem értette, hogy ez miért probléma. És addig, amíg történt vele a dolog, addig ő azt hajtogatta magában, hogy:
- Ez nem velem történik, ez nem történhet meg. 

szex - szerelem - sírás

És nem értette, hogy mit rontott el. Nem értette azt, hogy egy másik kultúrkörből származó férfinak, - aki arab volt - fölhozni azt, hogy miért küzd a sírás ellen egy nő előtt. Nyugodtan elengedheti magát előtte. 

szex - szerelem - torkához

Na most ezt egy arab pasinak így elmondani, az pontosan az a kategória, hogy az ember szépen a torkához rakja magának a kést, és a másiknak csak annyi dolga van, hogy meglöki. 

szex - szerelem - vérmérséklet

Kornél: Azért azt hozzáteszem, hogy egy ilyen helyzet kialakulásához, szükséges az a fajta habitus, az a fajta vérmérséklet is, amelyik típusból hamarabb kirobban az erőszak. Légy kedves mond el, - mert tudom, hogy te is alkalmazod -, hogy milyen jelekből, hogyan ismeri fel az erőszakosabb személyiségtípusokat, a potenciális veszélyforrást a nő? 

szex - szerelem - őszintén

Mire számíthat, a különböző személyiségtípusú férfiaknál? Hogyan tudja felismerni, hogy fel ki az, aki tényleg, őszintén érdeklődik irántuk?

szex - szerelem - alaptípusok

Nagyon jó módszer az, hogy különböző embertípusokra osztjuk az embereket. 
Gyakorlatilag ennek egyetlen egy veszélye van, hogy nincsenek tisztán alaptípusok. Tehát akár a klasszikus négyes iskolát vesszük, vagy éppen a most előtérbe került 9-es iskolát a különböző embertípusokról. 

szex - szerelem - átfedések

Átfedések mindig vannak. Tehát én nem ajánlanám azt, hogy valakit beskatulyázzunk abba, hogy szangvinikus, kolerikus, flegmatikus vagy éppen melankolikus. Mert ez veszélyes lehet. 

szex - szerelem - terápiáink

Ezzel én abszolút egyetértek veled. Mi használunk a terápiáinkhoz egy nagyon jó tesztet. Abból illetve természetesen a beszélgetések alatti viselkedésből nagyon pontosan kiderül, hogy kinek mi az alap vérmérséklete. 

szex - szerelem - személyiségjegyek

És az is, hogy mely személyiségjegyek keveréke adja a teljes képet egy-egy emberről illetve a mi esetünkben egy-egy párkapcsolatban élő párról. De kíváncsi vagyok, hogy te mit és hogyan tanítasz.

szex - szerelem - metakommunikáció

Amit én tanítok - és erre hálistennek nagyon jó tanáraim voltak a Rendőrtiszti Főiskolán. A bűnügyi területen az FBI-osok képeztek ki bennünket, hogy a metakommunikációs jeleket hogy ismerjük föl. 

szex - szerelem - átfedések

Ezek a módszerek, amiket megtanítok a hölgyeknek, hogy konkrétan egy nézésből, egy gesztusból, egy tekintetből, gesztuscsoportból, mozgásból, megjelenésből, hogy tudják kiszűrni azt, hogy ki a potenciális veszélyforrás, illetve ki az, aki érdeklődik irántuk. 

szex - szerelem - testbeszéd

Rengeteg nagyon jó könyv van a piacon, például a Barbara és Allen Pease Testbeszéd című könyve. Hihetetlenül jó az adott területen. Ők elsősorban az üzleti területen dolgoznak, az érzelmi téren dolgoznak és egyáltalán a nyilvános társasági kommunikáció területén dolgoznak. 

szex - szerelem - kémelhárítás

Ami módszert én tanítok, az a kémelhárításnak a módszere. Korábbi példánk esetében, az úr és a hölgy esetében pontosan ez volt a probléma, hiszen egy magyar nőről és egy arab férfiról volt szó. Egyszerűen kulturális különbségek vannak, más jelzésrendszer, más gesztuscsoport, más működési elv van. 

szex - szerelem - gesztusrendszer

Akikkel én foglalkozom, azok általában megismerik a saját közegüknek az alapvető gesztusrendszerét. És megismerik azokat a dolgokat, amik más-más kultúrákban lehet. 

szex - szerelem - megtörtént

Éppen ezért, egy ilyen helyzetben hiába zajlott egy szórakozóhelyen, senki nem vette észre azt, hogy az úriember fölállt, a vállára kapta a hölgyet, fölvitte a második emeleti lakásra, és ott megtörtént az erőszak. 

szex - szerelem - erőszak

Majd utána, mintha mi sem történt volna, ő elvégezte a dolgát, megmutatta, hogy férfi és elment. 

Kornél: Milyen erőszak történt? Nemi?
Zoltán: Nemi. 

Kornél: Erőszakos nemi közösülés.
Zoltán: Igen. Pontosan.

Kornél: Ami feljelentéssel zárult?

szex - szerelem - ember lánya

Neeem! Ez a másik fele a dolognak, hogy amikor egy ilyen helyzetbe kerül az ember lánya, vannak dolgok, amiket meg kell tenni. Tehát ha valaki belekerül egy ilyen helyzetbe, akkor - amit én mondok, illetve, amit én javaslok -, hogy ne adja olcsón a bőrét. 

szex - szerelem - alaptípusok

Ennek egyetlen egy oka van, ma a bűnügyi technika hálistennek rendelkezik olyan dolgokkal, hogy anyag maradványokból, bőr, köröm, vér és a többiből, be lehet azonosítani az elkövetőt. Illetve bizonyítani lehet, hogy ő volt  a történet. 

szex - szerelem - lefürdik

Ennek sajnos meg van a forgatókönyve, hogy mi a teendője ilyenkor. Ilyenkor teljesen egyértelmű, hogy a nő azt mondja, hogy meg akar szabadulni a mocsoktól és azonnal bevágja a cuccát a mosógépbe, vagy éppen bezacskózza és kidobja. Azonnal lefürdik.

szex - szerelem - rendőr

Én rendőrként tudom, illetve exrendőrként tudom, hogy ilyenkor nem csinálunk semmit, azon kívül, hogy hívjuk a rendőrt és azonnal hívjuk a mentőt. Következő ilyenkor a rutin: Kijön a rendőrség, aki a helyszíni szemlét megcsinálja. 

szex - szerelem - mentő

Kijön a mentő, aki megmondja nekünk, hogy ki az a megfelelő igazságügyi szakértő, aki meg tud bennünket vizsgálni. A vizsgálat során az igazságügyi szakértő meg tudja állapítani, milyen sérülések, milyen anyagmaradványok és a többi hol van az emberen.

szex - szerelem - szakértő

Ezeket be tudja gyűjteni. És ami nagyon fontos, hogy az igazságügyi orvos szakértőnek a véleménye az tárgyi bizonyíték a rendőrségen, illetve a bíróság előtt. Ha egy nőgyógyászhoz megy el az ember, az csak egy okirat, de nincsen bizonyítási ereje. 

szex - szerelem - elkövető

A másik pedig az, hogy egy nőgyógyász nem tudja begyűjteni, azokat az anyagmaradványokat, spermium, nyál és a többi, ami később az elkövető beazonosításánál nagyon komoly.

Riporter: Következő Szex, szerelem blogunkat innen folytatjuk.