2014. január 23., csütörtök

Szex - Szerelem 01.23 Zoltai Miklós

Riporter: Mai Szex, szerelem blogunkban, a Zoltai Miklós individual szexuálterapeutával készült interjú tegnapi folytatását látjuk...

szex - szerelem - Zoltai Miklós videó


szex - szerelem - Zoltai Miklós
Kornél a riporter: A tantrajóga, a tantrikus szeretkezés továbbra is a témánk...

Zoltai Miklós szexuálterapeuta: A nyugati ember kultúrájában a szex az szex, fizikális testi, és ez a dominancia és nincs benne semmi lelkiség és nincsen benne semmi tudatosság – ösztönszerű. És ezért van ennyi párkapcsolati probléma is. 

szex - szerelem - szeretlek

Mert ma a sorrendiség az: szex, szerelem, szeretlek. De a valóság pont fordítva van: először van a szeretet, és a szeretet az, amely beindítja majd a szerelmet, és ez a kettő fogja a szexet. Tehát a legalacsonyabb rendű és a legkevésbé értékes a szex. 

szex - szerelem - kapcsolódás

A szerelem pedig azért van – megint, ha valaki ismeri az igazi indiai filozófiát és bölcseleti rendszert – akkor teljesen világos, hogy ott a Brahma, mint a teremtő, és a Siva- és a Sakti-elvnek a kapcsolódásáról van szó és nem egy fizikális aktusról. 

szex - szerelem - légzőgyakorlat

Mondok egy példát: légzőgyakorlat. Itt mi nyugaton azt hisszük, hogy lézgési problémával küszködő embernek kell légzőgyakorlatot csinálni. Holott szó sincs róla. A légzőgyakorlattal azt akarjuk elérni, hogy egyesüljünk a legmagasabb teremtő elvvel a légzésen keresztül. 

szex - szerelem - terápia

A légzőgyakorlat ugyanúgy néz ki, mintha légzőgyakorlat volna, mondjuk egy terápiánál, de egy jógikus légzőterápiánál pont az nem lényeg, amit csinál. Tehát itt a tantrajógánál ugyanez a nagy félreértés, hogy látjuk a képeket, olvassuk, hogy ilyen-olyan gyakorlatok vannak, de mi ebből csak a testiséget látjuk. 

szex - szerelem - tantrajóga

Na most a tantrajóga nem a testiséget látja, hanem a legmagasabb szellemiséget. Ez a kezttő között a különbség. Ezért abban a kultúrában nem is nagyon beszélünk szexuális problémákról. 

szex - szerelem - örömök

Míg nálunk, - mivel minden a test és a testi örömök, - ezért meg sem tudjuk élni azokat az élményeket, örömöket, amelyet egy bensőséges párkapcsolatból kapunk. Én most nemcsak a tantrajógáról beszéltem és annak a félremagyarázásáról. 

szex - szerelem - jógafesztivál

Budapesten most negyedévenként rendszeresen van jógafesztivál. A tantrajógát hirdető szórólapon egy misszionárius pózban fekvő pár van lefényképezve, és oda van írva, mint szöveg, reklámszöveg, tantrajógához, hogy: „Akar-e jó orgazmust és sokat?” 

szex - szerelem - üzlet

Ez tökéletesen azt bizonyítja, hogy halványlila gőzük sincs ezeknek, hanem csupán arról van szó, hogy pénzt akarnak keresni. Úgy emlékszem, hogy nincs is misszionárius póz a tantrajógában. Sokféle pozíció van, de egyik sem azt akarja. 

szex - szerelem - India

Ugyanakkor az is világos – de most már vonatkoztassunk el a tantrajógától -, hogy az indiai kultúrában a szexualitás egy évszázadok óta nagyon jól működő és tanított kultúra. Tehát egész más formátuma van, mint amit mi innen gondolunk. Ezt nem lehet könyvekből, ezt nem lehet hallomásból tanulni. 

szex - szerelem - félremagyarázás

Valóban indiai emberekkel kell együtt lenni, és akkor rádöbbensz, hogy mi európai emberek abszolút félremagyarázzuk mindazt, ami ott történik, mert mi a saját szemszögünk alapján látjuk, és nem úgy, ahogy ők. 

szex - szerelem - félreértések

Mivel nem úgy látjuk, meg sem tudjuk érteni, azt vesszük ki belőle, amit a mi igen alacsony szintű elménk fel tud fogni. Aztán itt jönnek a félreértések. 

szex - szerelem - jógázók

Kornél: A vonzás törvénye alapján én találkozom olyan férfiakkal, nőkkel, asszonyokkal, akik már igyekeznek másképpen élni-érezni-gondolkodni és ezt többek között a jógaegyesületnek, a jógázásnak köszönhetem. 

szex - szerelem - másik ember

Zoltai Miklós szexuálterapeuta: Visszatérnék: a jóga életelvei a természetes élettel kapcsolatosak. Az embernek a másik emberhez való viszonyulásáról beszélnek.

Riporter: A Szex, szerelem blogunkban hamarosan elérhető lesz a teljes egy órás riport Zoltai Miklós individual szexuálterapeutával...