2014. május 20., kedd

Szex - Szerelem 05.20

Riporter: Mai Szex, szerelem blogunkban, a múlt heti Szex, szerem blogunkra történő levelekre reagálunk...

szex - szerelem - agy


szex - szerelem - megnéztük

Mivel a hét elején interjú alanyunk felhívta a figyelmünket Mark Gungor komikus-lelkipásztor előadására, sokan megnéztük azt. Így előző heti szex szerelem blogunkat az e-mailekre adott válaszokkal zártuk.

szex - szerelem - youtube

Többen írtátok, hogy a korábbi Szex, szerelem blogunkba betett, - a YouTube-on "A női agy és a férfi agy" címen talált - amerikai lelkész előadását, a magyar gondolkodás szerint fejtsük ki bővebben. 

szex - szerelem - Európa

magyar nyelv beszélése és megértése két agyféltekés gondolkodással lehetséges csak. Egész Európában nincs hasonló nyelv, mint a magyar. Vannak a szláv, a germán, és a latin eredetű nyelvek. Ami ettől eltér az csak a magyar nyelv Európa szívében. 

szex - szerelem - dobozokkal

Viszont a férfiagy a két agyféltekés gondolkodásunktól függetlenül, ugyan úgy működik, mint ahogyan azt Mark Gungor a dobozokkal szemlélteti. Ez azért van így mert korábban kezdtünk el gondolkodni, mint a rendkívül bonyolult magyar nyelven  beszélni.

szex - szerelem - nő és férfi

A lelkész-humorista igen szórakoztató előadással mutatja be a nő és a férfi gondolkodás különbözőségét. Ez a nő és férfi közti különbség már az ókorban is ismert volt és megihlette a művészeket valamint gondolkodóba ejtette a tudósokat. A dobozelméletet a magyar nyelvben beskatulyázásnak nevezzük már ősidők óta.

szex - szerelem - doboz

Ennek megfelelően a férfiak gondolkodását úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas raktárat. Tele különféle dobozokkal. A férfiaknak mindenre van egy-egy a másiktól eltérő doboza. A különböző dobozok tartalmazzák azokat az érveket, amik a hitünkből fakadóan alátámasztják, hogy mely dobozt miért hoztunk létre. 

szex - szerelem - skatulyáz

Ezekkel az elméletekkel, rendszerbe szervezve, fontosságot adva a létrehozott dobozainknak skatulyázzuk be mi férfiak a szubjektív valóságunkat. Már az ősidők óta. Így a különböző személyeknek, dolgainknak, problémáinknak különböző dobozokat hozunk létre.

szex - szerelem - érv

Bármikor kerülhetünk konfliktus helyzetbe. Ilyenkor érveinkkel vagy erőnkkel meg kell védenünk álláspontunkat, magunkat. Azokat a tanult vagy tapasztalt elemeket alkalmazzuk, amelyeket az aktuális dobozokban tároltunk el. Ezekkel csatázunk, verekszünk vagy érvelünk. 

szex - szerelem - koncentrál

Mi férfiak így működünk... 
Ha sarokba szorítanak bennünket mi nem kezdünk el sírni, mint a nők, hanem kinyitjuk az aktuális dobozunkat. Az abban lévő eszközeinket és a megoldáshalmazt koncentráljuk az adott feladat vagy probléma megoldására.

szex - szerelem - érzelmek nélkül

Párkapcsolatainkat is ugyan így kezeljük. Nőként gyakorlatilag Te is egy doboz vagy számunkra. Tele megannyi szépséggel, kedvességgel és vágyakozással. Ugyanakkor problémákkal és megoldásokkal. A férfiagy érzelmek nélkül skatulyáz be mindent és mindenkit. Így Titeket is.

szex - szerelem - érzéketlen

E miatt rendkívül praktikusan tud működni. Agyunk dobozainak rendszerezettsége megvéd. Valamint felkészültté tesz bennünket a külső behatolásokkal, támadásokkal szemben. Főként az érzelmileg kiszolgáltatott helyzetekben.
Ezekben a helyzetekben tudunk a dobozaink megoldásaiba menekülve érzéketlenek maradni. A férfiagy védekező és problémamegoldó rendszere év milliók alatt alakult ki. 

szex - szerelem - pornófilm

Mára viszont már sokkal kevesebb dologra képes, mint akár még pár száz évvel ezelőtt is. Viszont sok más, újonnan megtanult dolog vette át a régi fajta dobozok helyét. Például az autóvezetés, a számítógépezés, a pornófilm nézés...

szex - szerelem - rajtatok

Ez alapján mi férfiak minden fontos és jelentéktelen dolgot - lecsupaszítva, a sallangoktól mentesítve, megtisztítva - dobozolunk be.
Külön dobozunk van így Rajtatok kívül például a szüleinknek, a gyerekeinknek. 

szex - szerelem - anyós

Külön dobozba tesszük az anyósunknak (anyátoknak), az apósunknak (apátokat). Mindennek és mindenkinek dobozokat állítunk elő a férfi agyunkkal. Fontos az is - a dobozaink biztonsága érdekében -, hogy nem érhetnek egymáshoz.

szex - szerelem - doboz

Nem érintkezhetnek. Ugyan úgy, mint például falun a házak, épületek. Ugyanis ha egy dobozunk megsérül. Vagy védekezésünktől függetlenül kiég, elpusztul, a többi dobozt nem ránthatja magával. Mert gondoskodtunk róla, hogy biztonságos távolságra legyen egyik a másikhoz képest.

szex - szerelem - dobozt

Mark Gungor a következőket mondja:
"Amikor mi férfiak megbeszélünk egy konkrét témát, odamegyünk, ahhoz a konkrét dobozhoz. Kivesszük a dobozt. Kinyitjuk a dobozt. És megbeszéljük azt, és csak azt, ami abban a dobozban van."

szex - szerelem - mail

Éppen ezért, ha például egy férfinak e-mailt küldünk. Egy e-mailbe, egy tárgy alatt, csak egy konkrét dologról írjunk neki! Mert különben nem tudja elhelyezni a különböző dobozaiba az információinkat. 

szex - szerelem - tárgy

A tárgy pontos meghatározása az egyik legfontosabb ilyenkor. Valamint a tárgyba írt szöveg ne legyen három szónál hosszabb, mert akkor azt már megint nem fogja tudni értelmezni.

szex - szerelem -

Mark Gungor: "Aztán becsukjuk a dobozt, és eltesszük. Nagyon gondosan ügyelve arra, hogy nehogy hozzáérjünk egy másik dobozhoz."
A videón látható, amint Mark odalép a női agyat szimbolizáló szoborhoz. Megáll mögötte és a katolikus gyakorlat szerint keresztet vet magán. 

szex - szerelem - katolikus

A nézők tapsolva ujjonganak neki. Azután így folytatja:
"Bocsánat, a katolikus neveltetésemet egy percre sem tudom elfelejteni. Nem vagyok katolikus, de katolikus iskolába jártam, amikor kicsi voltam. Volt akkor nekünk egy apáca nevelőnk, aki úgy beszélt a pokolról, mintha ott nőtt volna fel. 

szex - szerelem -

Sosem felejtem el. De tulajdonképpen nagyon jót tett velem. Jó volt az apáca elszánt lelkesedése, hogy megmentsen bennünket - fiatal fiúkat - a pokol gondolatától is."
Aztán visszafordul a női agyat szimbolizáló szoborhoz:

szex - szerelem - agya

"Nos tulajdonképpen a nők agya nagyon-nagyon különbözik a férfiak agyától. A nők agyát egy óriási gombolyag vezeték alkotja. És a vezetékek, mind össze vannak kötve egymással és minden mással is. És az egész zsizseg össze-vissza a nő fejében. Folyamatosan. 

szex - szerelem - kapcsolódik

A pénz kapcsolódik például a kocsihoz. A kocsi viszont kapcsolódik a nő fejében a férfiként a te munkádhoz. A gyerekeid kapcsolódnak az anyádhoz. Ezen felül minden zsizsegve kapcsolódik mindennel és mindenhez. Zsizseg az egész a nő fejében. 

szex - szerelem - érzelem

Olyan az egész, mint az internetes világháló. Egyszerre beszél mindenki mindenkivel. Valamint mindezt egy olyan szuper energia hajtja, melyet úgy hívunk, hogy:
- Érzelem.
És zsizseg az egész ettől a túlfűtött energiától hajtva. 
- Zzzzzzzzzzz!

szex - szerelem - emlékez

Ez az egyik oka annak, hogy a nők hajlamosak mindenre emlékezni. Egyszerűen megjegyeznek mindent. Ugyanis, ha történik velük valami, és az a valami érzelmekkel is hat rájuk, akkor belég az emlékezetükbe és soha nem felejtik el többé.

szex - szerelem - férfiak

Hasonló dolog történik a férfiak agyában is. Azonban velük ritkábban történnek ilyen dolgok, mint a nőkkel. Ugyanis, - meg mondom őszintén - minket férfiakat nem igazán izgatnak fel azok a dolgok, amik a nőket. A nők gyakorta fejezik ki érdeklődésüket a férfiak számára felesleges dolgok iránt. 

szex - szerelem - zsizseg

És imádják, hogy folyamatosan zsizseg az agyuk valamin. Nos oké!"
Átsétál a színpad másik oldalán található férfi agyat szimbolizáló szoborhoz, és így folytatja előadását:

szex - szerelem - a fejünkben

"Nekünk férfiaknak van egy doboz a fejünkben. Egy olyan doboz, amiről a legtöbb nő semmit nem tud. Ebben a különleges dobozban nincsen semmi. Üres!"
A nézőtéren hatalmas nevetés. Mark hatásszünetet tart. Megvárja, míg a nézők kiélvezik a poént... majd így folytatja:

szex - szerelem - semmi-doboz

"Nos igen! Ezt a dobozt úgy is elnevezhetjük, hogy:
- A SEMMI-DOBOZA.
Ezt azért emeltem ki ennyire, az összes férfidoboz közül, ami a férfi agyában van, a semmi-doboz a legkedvesebb számunkra. Abban a pillanatban, amikor a férfinak lehetősége van rá, azonnal a semmi dobozát nyitja ki. 

szex - szerelem - pecázás

Ez az a doboz, aminek kinyitásakor egy férfi képes látszólag semmire sem koncentrálni. Akár órákon keresztül. Ilyen szenvedélyes tevékenység például a pecázás."
Mark ezt úgy szemléltei, hogy tátott szájjal, bambulóan üveges tekintettel, egyik kezével a pecabotot, másik kezével az orsót tekerve imitálja az unalmasnak tűnő pecázást. 

szex - szerelem - bedobom

Bedobom, visszacsévélem. Bedobom, visszacsévélem. A közönség a pantomim jelenettől, kacagva élvezi Mark szórakoztató mozdulatait.
"És mi férfiak imádjuk ezt a - semmire sem gondolunk, miközben rutinból csinálunk valamit - élményt. 

szex - szerelem - távirányító

Ezért szeretünk a tv előtt ülni, és a távirányítóval a különböző csatornákat váltogatni." A semmi-doboz megnyitására, óriási találmány a sok csatorna és a távirányító közötti szimbiózis.
Mark tátott szájjal, üveges tekintettel játssza el, a távirányítóval szórakozó férfit. 

szex - szerelem - nejünk

A közönség hatalmas ovációval és tapssal fogadja Mark játékos bemutatóját. Aztán így folytatja:
"Persze ez az őrületbe kergeti a nejünket. Bejön a képbe elénk és azt mondja:
- Ezt azonnal fejezd be! Lehetetlen, hogy bármit is meg tudsz így nézni!"

szex - szerelem - tipikus férj

Mark mutatja, hogy ilyenkor hogyan néz rá egy férfi a feleségére. Aztán a tipikus férj válasszal folytatja a párkapcsolatok ilyenkor szokásos kommunikációs helyzetét:
"És akkor mi van?" 

szex - szerelem - tipikus válasz

Majd tovább nyomkodja a távirányítót. Ugyan azzal a tátott szájú, réveteg tekintettel, ahogyan a férfiak általában lelazulnak otthon a tv előtt. Majd a semmi-dobozában megzavart férjek tipikus válaszával folytatja:

szex - szerelem - hagyjál

"Hagyjál má' békén! Olyan nehéz napom volt."
A közönség természetesen veszi a lapot, és jól szórakozik a rendkívül életszerű prezentáción. Aztán Mark kijön az otthon lelazuló férfi szerepből és így folytatja:

szex - szerelem - képes

"Ezt külön mérték. Ugyanis a Pennsylvania-i Egyetem végzett egy kísérletet pár éve. A kísérletben rátaláltak arra, hogy a férfiaknak van egy különleges képességük. Mégpedig az, hogy abszolút képesek arra, hogy nem gondolnak semmire, de közben azért vesznek levegőt."

szex - szerelem - hipnózis

Az úgynevezett meditációs állapotba merülésre. Valóban! A férfiak sokkal hamarabb le tudnak menni alfába. Általában még a kolerikus férfiak is könnyebben hipnotizálhatók, fogékonyabbak a hipnózisra (hipnábilisebbek), mint a nők.

szex - szerelem - aktivitás

"Az EEG műszer összes letapogató elektródáját elviselték a fejükön a férfiak, hogy megmérhessék rajtuk az agyuk aktivitását. És azt látták a műszer monitorán, hogy:"
...és Mark a monitor képét kezével szemlélteti.

szex - szerelem - felkiáltanak

Ceruzafogásra behajlított ujjaikkal húz egy vízszintes vonalat a levegőben a szeme előtt, és mondja:
"Ezt látják a monitoron az orvosok: 
- zzzzzzzzzzzzzz... - Majd felkiáltanak:
- A vizsgált férfi...


Riporter: Következő Szex, szerelem blogunkat innen folytatjuk...?