2014. május 15., csütörtök

Szex - Szerelem 05.15

Riporter: Mai Szex, szerelem blogunkban, a múltkori Szex, szerem blogunkra történő levelekre reagálunk...

szex - szerelem - Mark Gungor


Kornél: Sokan kértétek, hogy a magyar, a két agyféltekés gondolkodásra képes agyunkkal elemezzük ki a múltkori Szex, szerelem blogunkba a YouTube-on talált rendkívül izgalmas amerikai előadást. A női agy és a férfi agy témát.
Mark Gungor így kezdte:

szex - szerelem - házasság

- Isten hozott a "Nevesd át magad egy jobb házasságba!" című házassági szemináriumon...
Majd később így folytatta:
- A férfiak agyával szeretném kezdeni. A férfiak agya gyakorlatilag nagyon eltérő, nagyon egyedi.

szex - szerelem - két agyféltekés

Kornél: Nos valóban. Azzal, hogy egy különleges nyelvet beszélünk, - a magyart -, képesek vagyunk az úgynevezett két agyféltekés gondolkodásra. Egész Európában nincs még egy olyan nyelv, amely igényelné a két agyféltekés gondolkodást. Csak a magyar! 

szex - szerelem - idő

Azonban a férfiagy még az oly rendkívüli nyelvünk ellenére is másként működik, mint a női. Oka az idő! A történelmi idő. 
Az, hogy sokkal hamarabb kezdtünk el gondolkodni, mint ahogyan a két agyféltekés - a külföldiek számára túlságosan bonyolult - nyelvünk kialakulhatott volna.

szex - szerelem - nő és férfi

Mark Gungor rendkívül humorosan foglalja össze előadásban a párkapcsolatokra kiható, a nő és férfi különbözőségét. Ezek a különbözőségek már a történelmi korokból is ismert tények. Az úgynevezett beskatulyázás (bedobozolás) a magyar nyelveben is régi fogalom.

szex - szerelem - doboz

A férfiagy tehát:
A férfiagyat, a férfigondolkodás módját úgy kell elképzelni, mint ami különböző méretű dobozokból áll. Nekünk férfiaknak mindenre van egy dobozunk. Elméletekkel, hitrendszerünkből fakadó alátámasztásokkal, érvekkel megerősítve. 

szex - szerelem - beskatulyáz

Ezekkel igyekszünk beskatulyázni a bennünket körülvevő valóságot. Ősidők óta. Így a különböző elméleteinknek különböző dobozokat hozunk létre. Ráadásul rendszerezzük is azokat. Próbálunk fontossági sorrendeket is kialakítani benne. 

szex - szerelem - érzelmi

Kézzelfogható vagy érzelmekkel megélhető fontossági sorrendet. (Az érzelmi fontosságú sorrend kialakítása számunkra az egyik legnehezebb feladat. Sokszor jobb bele sem gondolnunk, hogy:
- Mi történne ha...?)

szex - szerelem - dobozt

Így aztán, ahogyan Mark Gungor mondja: Előállítunk egy dobozt az autónknak, egy külön dobozt a pénzünknek, az ételeinknek és az étkezéseinknek. Külön dobozt a munkánknak és természetesen egy nagyon fontos dobozt Nektek. Lányoknak, nőknek, asszonyoknak. 

szex - szerelem - szerelmeskedés

Valamint külön dobozt a Veletek való együttléteknek, de a szerelmeskedésnek is. És ha bárkivel vitára kerül a sor, akkor azokhoz a tanult vagy tapasztalt elméletekre támaszkodunk, amelyeket az aktuális dobozokban helyeztünk el. Ezekkel érvelünk. 

szex - szerelem - párkapcsolataink

Ezekkel védjük meg adott esetben az igazunkat.
Mi férfiak így működünk...
Például párkapcsolataink különböző fázisaiban más más módon teremtünk dobozt Számotokra a fejünkben. Képesek vagyunk arra, hogy érzelmek nélkül beskatulyázzunk Benneteket. 

szex - szerelem - érzelmi

A kapcsolatunk éppen aktuális fázisában.
Mivel, mint mondtam:
- A legnehezebb, érzelmi dobozokat létrehoznunk. 
Egy példa a férfiagy érzelemmentes logikával történő működésére: 
- Van amikor Istent is egy érzés nélküli dobozban helyezzük el. 

szex - szerelem - érzelemmentes

Attól függően, hogy éppen mire van szükségünk Tőle. Ha nem hiszünk a Mindenhatóban, akkor annak egy még érzelemmentesebb dobozt hozunk létre. És elnevezzük az Univerzum vagy Világegyetem törvényszerűségeinek. Akár hogyan is. Benneteket is egy dobozba rakunk bele.

szex - szerelem - érzéketlen

Kegyetlennek tűnik? 
Lehet. Viszont hitetlenül praktikus. És rendkívül sok külső behatástól véd meg, tesz felkészültté bennünket. Főként az érzelmi hatásoktól. 
Ez a viselkedés Számotokra egyfajta férfi érzéketlenségnek tűnhet. 

szex - szerelem - év

Azonban ez nem most alakult ki bennünk. Ráadásul ahhoz képest, hogy egyáltalán számláljuk az éveket. Több millió év berögzült mechanizmusa alapján működünk másként, mint a nők.
Ha egy időtengelyen kellene szemléltetnem, akkor az a következőképpen nézne ki:

szex - szerelem - Ószövetség

A Krisztus előtti korokat is számlálva. Például az izraelita vallás évszámait tekintve. 
Nézzük! Az Ószövetség alapján, kb 5000 év írott történelemhez képest vegyünk csak negyedmillió, azaz 250.000 évet. (Ez a Homosapiens leletek kora.)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 50 db ilyen vonás aránylik az:
- egyhez!

szex - szerelem - számtalanszor

Miközben az egy "-" vonás azt a mennyiségű időt öleli fel, amelyet számlálunk. Mindössze csak az elmúlt 5000 évet. Amely rövidke időben is számtalanszor "átgondolták", "átdobozolták" az ismert és ismeretlen világot a férfiak. 

szex - szerelem - férfigondolkodás

Zeusztól, Archimédészen, Da Vinchin, Napóleonon át Gorbacsovig vagy Obamáig. A felette lévő időmennyiség is csak töredéke annak a gondolkodásmódnak a kialakulására, amelyet beskatulyázásnak nevezünk. Amit a speciális férfigondolkodás működéseként, a dobozok létrehozásával szemléltetünk.

szex - szerelem - anyós

Ez alapján mi férfiak minden fontos és jelentéktelen dolgot bedobozolunk.
Külön alakítunk ki dobozt Rajtatok kívül például a szüleinknek, a gyerekeinknek is. De ugyan úgy az anyósunknak (anyátoknak), az apósunknak. 

szex - szerelem - biztonság

Aztán a beosztottjainknak, a főnökünknek (és benne van a dobozban a véleményünk is róluk). Szóval mindennek és mindenkinek vannak dobozaink.
Fontos, hogy lássátok! Ahhoz, hogy dobozaink minél nagyobb biztonságban legyenek az általunk létrehozott rendszerben, semmiképp nem érhetnek egymáshoz.

szex - szerelem - doboz

Ugyan úgy nem érintkezhetnek, mint a lakóházak egy kistelepülésen. Például a falvakban. Ha valamelyik doboz minden érvelésünk ellenére kiég, ha valami oknál fogva pusztulásra van ítélve, attól még a többi doboz biztonságos távolságra van egymástól. Ugyan úgy, mint falun a családi házak.

szex - szerelem - kényszer

Amikor mi férfiak egy konkrét dologban dönteni kényszerülünk. 
Például eldöntjük, hogy el akarunk venni Téged feleségül. Akkor a folyamatban szereplő aktuális dobozt elővesszük. Kinyitjuk és kizárólag azzal a dologgal foglalkozunk, ami abban a dobozunkban van.

szex - szerelem - vagy

Nézzük a folyamatot! 
Kinyitjuk a Te dobozodat. Tele van ilyesmikkel:
- szép vagy
- jó vagy
- szexi vagy
- kellően okos vagy, stb.
Emlékszünk, ahogyan Péter - az esküvőn - hogyan kérdezte ki a barátját Editke hátteréről?
<< -- A korábbi Szex, szerelem blogbejegyzéshez KATT IDE! Keresd: 5. fázis

szex - szerelem - meghányjuk vetjük

A barátja rá is kérdezett:
"- Mit akarsz? El akarod venni? Vagy mi van? - kérdezte nevetve."
Szóval meghányjuk vetjük a dolgokat Rólad. A Te dobozodban és döntést hozunk. Közben nem nézünk tv-t, nem telefonálgatunk, nem számítógépezünk. Még csak nem is borotválkozunk.

szex - szerelem - borotva

Apropó sokan kérdeztétek, hogy:
- Miért nem lehet egy férfihoz villanyborotválkozás közben beszélnetek?
A válasz egyszerű: Mert ugyan hallja, hogy beszéltek hozzá. Azonban mivel a borotva motorja nagyon közel van a füléhez, elnyomja a hangotokat. 

szex - szerelem - Nektek

Így egy kukkot sem ért abból, amit mondtok neki... Ti viszont mivel ezt nem érzékelitek, fel vagytok háborodva, hogy:
- Miért nem válaszol Nektek? 
Egyszer elmesélem, milyen perpatvar lett ebből egy fiatal párnál...

szex - szerelem - kész

Na tehát! Ahogy meghánytuk vetettük ezt a nősülés dolgot, meghoztuk a döntést. A Te dobozodat bezárjuk. Kész! Vége! Bár a legszebb dologban hoztunk döntést, ami csak egy nőt az életében érhet, mégis a legrosszabb történik ilyenkor Veletek. 

szex - szerelem - bezár

Bezártuk a dobozotokat. Innentől kezdve nem gondolunk rátok. Nem foglalkozunk Veletek. Eszünkbe sem juttok. Kész! Vége! Pontosabban kinyitottunk egy másik dobozt, ezért kellett bezárnunk a Tieteket.

szex - szerelem - jó oldala

- De hisz én folyamatosan rád gondolok - mondod nekünk, - te meg... Te meg... Most se!!! - Veszed rezignáltan tudomásul. Vagy csinálsz patáliát abból, amiről mi egyáltalán nem tehetünk. Viszont nézd a jó oldalát!

szex - szerelem - szerelmünk

Ha a kedvesed Rád figyel, akkor egyetlen más doboza sincs nyitva olyankor.
Ahogyan a férfi prostituált barátom mondta:
- "Hölgyeim! A mi szerelmünk teljesen más mint a Tietek!"
Viszont attól, hogy más, nagyon is létezik. 

szex - szerelem - szerelmes

Ha a férfi szerelmes ugyan úgy megdobban a szíve, ha csak Rád gondol. Nekünk ha szerelmesek vagyunk, gurgulázó élmények futnak át gyomortájékon. Ami érzést semmi más esetben nem érzünk, csak akkor, ha szerelmesek vagyunk. 

szex - szerelem - lelkünk

Ebből a különleges gurgulázó élményből tudjuk, hogy a lelkünk most biztonságban is van Általad. Most nyugodtan érezhet. Azonban, ha elbizonytalanítasz ilyenkor bennünket, akkor a korábbi élményeink, sérüléseink mértékétől függően reagálunk. 

szex - szerelem - meccs

Leginkább igyekszünk bezárni a Te dobozodat. Minél hamarabb. Ilyenkor például a legjobb, ha meccsre megyünk a haverokkal. Ha nincs meccs, akkor a tv-ben keresünk sportműsort. Vagy akciófilmeket nézünk. Vagy még keményebb lelket rázó mozit.

szex - szerelem - érzelmi szint

De mindenképpen erőszakos vizuális élményekbe menekülünk.

Ahogy Nitai család, pár- és szexuálterapeuta mondta a vele készített interjúban:
- "Ha a férfi érzelmi szinten van, akkor ő nem fog gondolkodni..."
<< -- Nitai-jal a korábbi Szex, szerelem blogbejegyzéshez KATT IDE!

szex - szerelem - leblokkol

A férfi, ha egy érzelmi dobozt nem tud bezárni, egy idő után tehetetlenné válik és leblokkol.
Ami azt jelenti, hogy a doboz rendszere összeomlik. Hiába igyekeztünk úgy kialakítani, hogy ne is érintkezzenek egymással a különböző dobozok. 

szex - szerelem - munka

Azonban pont ez a nem érintkező védekező mechanizmus teszi lehetővé számunkra, hogy bemenjünk a munkahelyünkre. Ott pedig valahogy elvégezzük az aznapi feladatainkat. Viszont a munka végeztével. - Mert a munka az egyik legjobb terápia az érzelmi fájdalmainkra.

szex - szerelem - férfi

Akár nő vagy akár férfi. - Ha tehát férfiként a munka dobozt kénytelenek vagyunk bezárni, akkor azonnal nyílik az érzelmi doboz. Amit alkohollal, droggal, orvossággal vagy valamilyen tudatmódosító szerrel igyekszünk, akár erőszakkal is bezárni. 

szex - szerelem - meccs

A meccsen vagy a tv nézésen kívül. Vagy azzal együtt. Minél több különböző hatás van érvként egy dobozunkban, annál inkább ezt a dobozt nyitjuk ki. Ez az úgynevezett lelki segély doboz.

Riporter: Következő Szex, szerelem blogunkban...?