2014. február 19., szerda

Szex - Szerelem 02.19 Nitai

Riporter: Mai Szex, szerelem blogunkban, a Nitai Bhavana dasa szexuálterapeuta-val, család és párkapcsolati szakértővel korábban készült interjúból egy újabb fontos részletet láthatunk...

szex - szerelem - Nitai


szex - szerelem - szexuális probléma
Kornél a riporter: Gondolj bele! Nézik ezt a beszélgetést fiatalemberek és szeretnének tőled hiteles információt kapni. Én személy szerint is konkrét példákat szeretnék azokból a tapasztalataidból, amikor odamentek a fiatalok a párkapcsolati vagy szexuális problémáikkal hozzád, és te hogyan segítettél...

szex - szerelem - összefoglalva

"Összefoglalva az előző részt:
Ahhoz, hogy a párkapcsolatok működését, a szexualitást megérthessük, Istennek, a Mindenek felettinek vagy ha tetszik a Világegyetemnek az emberekre ható energiáit kell megismerni!

szex - szerelem - születtünk

- Az első: Azért vagyunk, azért születtünk a világra, mert élvezni akarunk (Zoltai Miklós úgy mondta, indiai mestereit idézve: 
- Arra születtünk, hogy boldogok legyünk.)

szex - szerelem - Nitai

Nitai is ezt vallja, de először a megértés kedvéért a fizikai élvezeteket mutatta be, szemléltette. Azt amikor az ember az érzékszerveivel (szem, fül, orr, nyelv, tapintás) szerez élvezeteket. 

szex - szerelem - szexuálisan

Példaként szexuálisan azt hozta fel, amikor az emberek csak alkalmi nemi kapcsolatokat teremtenek egymással. Ahol nem cél az érzelmi élmény, bár kiemelte, hogy ilyenkor is jelen van valamelyest a psziché.

szex - szerelem - érzel

Másik példája, amikor valami értékes tárgy okoz örömöt, élvezetet az embereknek. Ami időben és ízben (érzelmileg) csak addig tart, amíg el nem fogy, el nem kopik, amíg az ember nem lát a dolognál nagyobbat, újabbat, stb. Nitai az érzelmek ilyen megnyilvánulást érzékletesen "íz"-nek nevezi. (Kornél a szerkesztő összefoglalása.)"


szex - szerelem - két lépcső

Nitai: A második rész már most következik… Nem olyan hosszú a lista, amiről fogunk beszélni. Összesen két lépcső. 
Korábbi volt az első.

szex - szerelem - íz

A második, amikor az emberek már megértik azt, hogy a kapcsolatokból nem ilyenformán jön íz. A legtöbb íz! Hanem nagyobb íz jön, vagy legalábbis hosszantartóbb íz, amikor a másiknak a pszichéjét is akarom érteni. 

szex - szerelem - személy

Úgy vagyok inkább kapcsolatban valakivel, hogy nem csak mint egy tárgyat nézem a személyt, hanem érdekel a személy. Érdekel a mi sorsközösségünk. Érdekel, hogy milyen a hangulata, hogy tudunk mi együttműködni. Ennek van egy íze. 

szex - szerelem - akar

Ezért akar az ember először csak együtt járni valakivel, aztán akar egy családot. Vagy akar kapcsolódni más közösségekhez, amik már klubok, vagy más város vagy ország, és akkor nacionalisták, stb… 

szex - szerelem - vágyik élvezetre

Ez az alapja. A közösségi tudat az egy ilyenfajta vágy, egy ilyen pszichikai vágy, ami embernél igazából már egy következő lépcső. Egy fejlettebb szinten vágyik élvezetre. Mondjuk így, amikor már egy ember ilyen módon vágyik élvezetre. És miért fejlettebb szint? 

szex - szerelem - közösség

Mert ez a közösségi hovatartozás vágya legalább egy életen keresztül ki tud tartani. 
Családi, párkapcsolati, szerelmi közösségben ennek igazából már csak egy része a szex. 

szex - szerelem - bhakta

Mi bhakták, nálunk itt mindenki tudja – bhakta az azt jelenti, hogy Krisna-hívő – szóval nálunk mindenki törekszik arra, hogy a kapcsolatát ne a szex határozza meg. Hogy a kapcsolatának a lényege ne a szexuális energia legyen! Ne a szex maga, hanem igazából az a fajta érzékenység, hogy a másikkal akar törődni, tehát én adok a másiknak és ő ad nekem. 

szex - szerelem - szolga

A dasa (dász) egyébként ezt jelenti a mi nevünkben, hogy szolgák vagyunk. A szolga az azt jelenti, hogy egy olyanfajta attitűd, hogy még ha akarok is élvezetet én, akkor előbb adnom kell. Először végzek szolgálatot, és aztán fogok kapni. Ez egy elv, ami a világban működik. 

szex - szerelem - visszakapjak

Ahhoz, hogy a fagyit megízleljem, ahhoz is munkát kell végeznem. Meg kell vennem, és utána még a nyelvemmel is energiát kell belefektetnem. Ki kel nyújtanom, hogy el tudjam nyalni. Szóval megy egy ilyen szolgálat afelé a dolog felé, hogy én visszakapjak valamit. 

szex - szerelem - párkapcsolat

Egy párkapcsolatban, amikor egészséges egy párkapcsolat, akkor azt mondjuk, hogy ez minimum fifti-fifti a férfi és a nő részéről, tehát fele-fele. Tehát a férfinak ismerni kell a nőt a nőnek ismerni kell a férfit és kell ismerniük...

Riporter: Szex, szerelem blogunkat innen folytatjuk…