2014. február 13., csütörtök

Szex - Szerelem 02.13 Nitai

Riporter: Mai Szex, szerelem blogunkban, a Nitai Bhavana dasa szexuálterapeuta-val, család és párkapcsolati szakértővel nem régen készült  interjúból egy fontos részletet láthatunk...

szex - szerelem - Nitai videó


szex - szerelem - dasa
Kornél a riporter: Mint dasa-t (ejtsd: dászt) kérdezlek, akihez világi emberek is fordulnak problémákkal. - Hogyan segítesz nekik, ha párkapcsolati gondjaikkal keresnek fel?

Nitai: Ez nagyon gyakori. Hogyha igazából probléma van, mi úgy mondjuk, hogy anyagi probléma. 

szex - szerelem - anyagi

Mert ez még mindig anyagi probléma kategóriába tartozik. (Itt az anyagiakon nem pénzügyi anyagi problémára gondol a terapeuta - Kornél, mint a szerkesztő megjegyzése). Valójában próbál az ember mindenkinek másként segíteni. 

szex - szerelem - segít

Úgy segítünk, hogy előbb fel kell mérni a problémáját. Általában azoknak, akiknek segítek, azokat a személyeket én ismerem. Azok jönnek hozzám gondokkal, akikkel van kapcsolatom. Az, hogy az utcáról beesik valaki, az egy nagyon általános segítség lesz, amit én ott tudok adni. A segítség igazából a személyre szól. 

szex - szerelem - Krisna hívők

Minden személyre külön-külön. Ez amúgy is egy elég személyes szolgálat. A bakták, a Krisna hívők tanuljuk, hogy legyünk személyesek. Próbálunk személyesek lenni, kifejezetten személyesek. Nem személytelenek. Nem általánosan igyekszünk megoldani dolgokat, és akkor le van tudva, hanem megismerni azt az illetőt, akinek segítünk. 

szex - szerelem - ahogyan ő

És akkor azon az alapon, ahogyan ő működik, ahogyan ő igényli a segítségét, és ahogyan ő képes megérteni, hogy mit kell tennie, akkor azon a szinten segítünk. Párkapcsolati problémák nagyon gyakoriak.

szex - szerelem - hívők

Leginkább Krisna-tudatú hívőknél ez nem elsősorban szexuális problémát fogalmaz meg, mert avatott bakták, avatott Krisna-hívők nem élnek szexuális életet. Ők cölibátusban élnek, ez azt jelenti, hogy ha gyermeket akarnak, akkor gyermeknemzés céljából természetesen van szex. 

szex - szerelem - Nitai

Ez nem azt jelenti, hogy akkor nem érez… Az ember akkor ugyanúgy, minden mást tud élvezni, az érzékszervein keresztül ugyanígy ezt is fogja. Maga a motiváció az mindenképpen egy avatott tanítványnál, hogy gyerek legyen. 

szex - szerelem - tanítványok

Namost! Nemcsak avatott tanítványok vannak. Avatott tanítványokkal is előfordul, hogy megérinti őket ez a vágy, mert ugye anyagi világban élünk. Valójában, ha valaki a tudatát tudja függeszteni, tud olyan módon meditálni istenen, hogy teljesen kizárja az anyagi világnak a hatását. 

szex - szerelem - lelki

Akkor nincs ilyen problémája, mert annyi íz jön a lelki életből, hogy ez feledteti ezt a fajta dolgot, tehát nincs igény rá. Ugye, általában nem ilyen erős. Mondjuk lelki gyakorlók vagyunk. Nem lelki megvalósított személyek vagyunk, hanem lelki gyakorlók vagyunk. 

szex - szerelem - Nitai

Ez azt jelenti, hogy ha megérint minket az anyagi energia, istennek az anyagi energiája, akkor az hatással van ránk. Akkor igazából lesznek problémáik a gyakorlóknak, amikor jönnek ezek a vágyak. És akkor igen! 

szex - szerelem - feleség

Fordulnak hozzám olyan jellegű problémákkal például, hogy a feleség nem jön ki a férjével, a férj nem jön ki a feleséggel. Segítsek a problémát legalább feltárni. Nem tudják, hogy miért nem működik.

szex - szerelem - szexuális probléma

Kornél a riporter: Fontos, hogy különbséget tegyünk azoknak, akik ezt most nézik! Azokról a párokról beszélsz, akik szent életet élnek, vagy azokról a világi követőkről, akik nem fogadtak cölibátust? Fontos lenne tudatosítanunk, hogy most kiknek a párkapcsolati illetve szexuális problémáiról beszélsz!

szex - szerelem - hívők

Itt Debrecenben többségben vannak azok a hívők, akik nem tartják ezt az elvet. Mondjuk úgy, hogy nem annyira fejlettek a lelki életben, nincs annyira erős hitük, hogy ezt a cölibátust tartsák, tehát ők vannak többen. Igazából róluk beszélek, de majd kitérek az avatott hívőkre is. 

szex - szerelem - szexuális problémák

Kornél a riporter: Lesz majd egy konkrét kérdésem a szerelemmel, a párkapcsolati, szexuális problémákkal kapcsolatosan, főként a többségében világi életet élő emberek segítségére.

szex - szerelem - világ

A világi életet élő emberek párkapcsolati, szexuális problémáin úgy tud segíteni az ember, ha igazából az alapelveket megértik, hogy hogyan működik a világ. Igazából mi úgy fogalmazzuk, hogy Istennek, Krisnának az energiája minden. 

szex - szerelem - Isten

Aki nem Krisna-hívő, neki csak legyen Isten, aki egy személy, és belőle árad ki az összes dolog. Azok tehát legyenek anyagi tárgyak. Igazából mi személyek is az Ő részei vagyunk, de függetlenek. Olyan szempontból, mint személyek. Függetlenek és örökök jívák vagyunk. Jívátmák, lelkek. Ő pedig Paramátma, a Legfelsőbb Lélek, aki mindenkinek a szívében is ott van…

szex - szerelem - Krisna hívő

Kornél a riporter: Ha világi, de mégis Krisna hívő emberek keresnek fel téged párkapcsolati, esetleg szexuális problémájukkal, hogyan segítesz? 33 éves korodig világi életet éltél, így több évtizedes rálátásod, személyes tapasztalatod is van. 

szex - szerelem - te magad is

Ezért úgy gondolom, hogy hitelesebben tudsz segíteni az embereknek, ugyanis ezeken a problémákon, - mint azt korábban mondtad - te magad is keresztül mentél...