2014. június 16., hétfő

Szex - Szerelem 06.16

Riporter: Múltheti Szex, szerelem blogunkban "Párkapcsolat és vállalkozás" címmel indítottunk egy új blogsorozatot. A négylábú szék stabilitásához hasonlítottad a sikeres vállalkozások négy alappillérjét. Valamint összehasonlítottad a sikeres vállalkozásvezetők sikeres magánéletével.

szex - szerelem - külső szakértő

Kornél: Igen, és ott tartottam, hogy:
4. - A sikeres párkapcsolatok ugyan úgy igénylik a külső szakértő szükségességét, mint ahogyan a sikeres vállalkozások. Annak a tanácsadónak a szükségszerű segítségét, aki a kapcsolatot kívülről képes látni. Aki a pár vitás helyzeteitől teljesen független érzelmileg.

szex - szerelem - négylábú szék

A négylábú szék is csak akkor áll stabilan, ha mind a négy lába megvan és egyforma hosszú. Így a példánkban hozott negyedik, a terapeuta is. Hazánkban a tanácsadói segítség szemlélete még nagyon gyerek cipőben jár. Rengeteg tenni való van még ezen a területen.

szex - szerelem - szexualitás

Nagyságrendekkel több pár találkozik válóperes bíróval, mint család, pár illetve szexuálterapeutával. Pedig látszik a tanácsokat adó, - a párkapcsolat, a szexualitás témájával foglalkozó - weboldalak forgalmából, így a mienken is, hogy az embereknek szükségük van az információkra.

szex - szerelem - személyesen

Arra meg különösen nagy igény van, hogy valaki egyénileg vagy csoportban személyesen is foglalkozzon az emberekkel. A nemi illetve a kapcsolataik problémáival.  Erre évezredek óta van igényük az embereknek. 

szex - szerelem - személyes tanácsadás

Előző Szex, szerelem blogunkban már felsoroltam. Azt, hogy a történelmi időktől a személyes tanácsadás szükségletét a sámánok, papnők, papok, rabbik, lelkészek, swamik, krisnák, stb. töltötték be. Modern világunkban is fontos szerepet vállalnak az egyházak. 

szex - szerelem - online

Mára már annyira megnövekedett az igény rá, miközben nagyon kevés igazi pár- illetve szexuálterapeuta érhető el. Online pedig nagyon-nagyon minimális. Akik online táripával is foglalkoznak, ők főként külföldön élőkkel dolgoznak. Nyugati árakon.

szex - szerelem - képzés

Mi magunk azt a hiányt igyekszünk a munkánkkal betölteni, ami a hazai online terápiát gyakorolni kívánók képzésére irányul. Valamint óriási hiány van gyakorlatias oktató és info-termékekből CD-kből, DVD-ékből, valamint oktatásokból, rendezvényekből.

szex - szerelem - párbeszéd

Hiány van a Szex, szerelem témájú videóblogokból. Ahol a követőkkel online párbeszéd folyik. Mint például most Borbásné Csilla (Bp. XVI. kerületi) e-mail írónkkkal. Problémáiról, kérdéseiről. A négy "székláb" egyensúlyával szemléltetjük a párkapcsolatának alakulását.

szex - szerelem - kapcsolat

A négy "székláb elmélet" megismerésével bárki egyszerűen kibogozhatja a korábbi, illetve jelenlegi párkapcsolatát.
E-mail írónk esetében is ezt tesszük.
1. első székláb - Kialakult-e a kapcsolatukban a jó pár-, házas illetve szexuális kapcsolat?

szex - szerelem - baba

Ha nem, akkor miért nem?
Csilla és férje esetében vélhetően azért nem, mert
- a baba születése, a kisbaba váratlan érkezése okozta kizárólag, hogy a fiatalok összeházasodtak. Semmilyen terv és célszerűség nem előzte meg döntésüket.

szex - szerelem - vállalkozás

- A másik pedig, hogy reménytelenül ismerethiányos helyzettel kezdtek bele egy közös "vállalkozásba". A házasságba. A vállalkozás alatt nem csupán a céges hasonlatra gondolok. Az emberek a házasságukra is vállalkoznak.

szex - szerelem - zár

- A harmadik, hogy a fiatalember elképzelhető, hogy nem zárta le a múltját a másik nő felé. Aki ebben az esetben az édesanyja volt. Bizony az édesanyánkkal is le kell zárnunk életünk addigi részét!

szex - szerelem - küldetés

El kell válnunk tőle, hogy egészséges párkapcsolatban élhessünk. Ez nem a kapcsolat megszakítását jelenti, hanem a kapcsolat ideológia céljának, küldetésének átértelmezését. Egy későbbi Szex, szerelem blogunkban részletesen beszélgetünk még erről.

szex - szerelem - elköteleződnek

2. székláb - A frissen összeházasodott fiatalok között megvolt-e a lojalitás? Hogy az utolsókig elköteleződnek és kitartanak egymás felé...
Ha nem, akkor miért nem?

szex - szerelem - elköteleződés

Vélhetően azért nem, mert 
- a már említett anyai kötődés, egy korábbi kapcsolat le nem zárása akadályozza a másik nő felé történő elköteleződés kialakulását. Ez egy komoly blokk lehet emberek fejlődésében.

szex - szerelem - eskü

- Másik, hogy valószínű nem vették komolyan az esküvői fogadalmukat. Akár polgári, de ha egyházi szertartáson is voltak, akkor az ott elhangzottakat, az ottani fogadalmukat. Az esküjüket nem csak elmondani, hanem érteniük is kellett volna. 

szex - szerelem - esküt tevő pár

Értem én, hogy a babára koncentrálva erre nem figyelnek oda esetlegesen a fiatalok. Sajnos láttam én is ilyet. Ráadásul a kameráinkkal igen közel állva az esküt tevő pár mellett. De volt olyan is, amikor éreztem, hogy nagyon komolyan gondolják. 

szex - szerelem - felelősséggel

Olyankor könnybe lábadt a szemem az elkötelezettségüket megérezve. Imádom, amikor szilárd alapokra helyezkedve igyekeznek lányok és fiúk, felelősséggel családban, nemzettségben gondolkodni. Szerencsére nem egy, nem kettő ilyet láttam.

szex - szerelem - érdekelt

Sajnos Csilla fiatal férje úgy tűnik csak szexuálisan volt érdekelt a házasságban. Ahogy a fiatalasszonyka már nem "hagyta neki", akkor már nem érdekelte tovább a kapcsolatuk.
A közös kislányukhoz pedig hozzá sem ért, rá sem nézett. 

szex - szerelem - pálfordulás

Az ilyen viselkedés már nem a lojalitás ellentettje. Sajnos sokkal rosszabb. Az ilyen hozzáállásból később sem valószínű pálfordulás. Azaz a dolgok homlokegyenest történő megváltoztatása.

szex - szerelem - orgazmus

Csilla viszont még mindig nagyon elkötelezettnek, lojálisnak tűnik az "urához". Ő volt az első és egyetlen férfi az életében. Ráadásul egyszer még orgazmusa is volt vele. Neveli közös gyermeküket. Még mindig viseli a volt férje nevét és reménykedik. 

szex - szerelem - lépjen tovább

Ez a legnehezebb egy terapeutának.
Mert ilyenkor azt kell mondanunk, hogy:
- Zárja le a múltat és a meglévő tapasztalataival és erőforrásaival lépjen tovább!
Igen ám! De HOGYAN...?

szex - szerelem - okfeltárás

Mielőtt ezt, a jövőbeni feladatait közölnénk és gyakorolnánk vele. Előtte ilyenkor egy - a terapeutával történő - okfeltárás az első lépés. Diagnosztizálnunk kell a kialakult helyzet múltbéli érzelmi vagy az esetleges organikus okait. 

szex - szerelem - átprogramozás

Következő lépés, a szakember segítségével a belső érzelmeink átprogramozása. Aztán az önálló gyakorlások. Például a Dr. Harsányi Edit orvos-természetgyógyász által ismertetett, NLP és tükörgyakorlatok adhatnak megerősítéseket. 

szex - szerelem - kezelés

Vagy a hipnoterápia. Vagy gyógynövényekkel, homeopátiás gyógyszerekkel illetve Bach-virágterápiával. Legutolsó körben az orvosságos, illetve az intézeti kezelés. Természetesen a kialakult elváltozások stádiumától függően.

szex - szerelem - küldetés

3. - Kell egy filozófia. - Volt-e Borbásné Csilla és férje korábbi pár- majd később a házas kapcsolatának ideológiája? Egyfajta közös cél, küldetés, ami akkor is a pályán tartja a párokat, ha akadályok merülnek fel.

szex - szerelem - kommunikáltak

Céljuk volt-e közösen családot vagy nemzettséget alapítani?
Egyáltalán beszélgettek-e ilyesmiről? 
Egyáltalán kommunikáltak-e rendszeresen egymással?
Tudták-e egymásról, hogy a másik mivel foglalkozik, milyen munkája van?

szex - szerelem - támogató

Tudták-e és ha tudták, akarták-e támogatni a másikat a munkájában, karrierjében, tanulásában?
Ha nem, akkor miért nem?
Vélhetően azért nem, mert 
- például a közös családalapításhoz a fiú édesanyjának támogató hozzáállása is szükséges lett volna.

szex - szerelem - részegen

- Azonban ennél komolyabb problémák látszanak ki a fiatal asszonyka soraiból:
"Aztán hogy egy jó ideje nem voltunk együtt, egyre később jött haza, egyre piásabban. Azt megelőzően nagyon ritkán ivott. Részegen nem is láttam korábban." 

szex - szerelem - italozó

- A problémájának megoldására vélhetően a munkahelyi "rossz" italozó társaságba keveredés, az ottani "jó tanácsok" látszottak a fiatalembernek kiutat mutatni. Nem pedig az feleségével történő kommunikáció.

szex - szerelem - terapeuta

4. székláb a külső szakértő. A terapeuta, aki a kapcsolattól érzelmileg teljesen függetlenül látja a kialakult problémákat. Ez ugyan olyan hosszúságú láb, mint a másik három.
Vajon elment-e a fiatal nő terapeutához, mielőtt szexuális kapcsolatot kapcsolatot kezdeményezett?

szex - szerelem - miért nem

Mondok egyszerűbbet!
Elolvasott-e erről egy könyvet? 
Elment-e, meghallgatott-e egy rendezvényt a témáról?
Kinek kell az első lépést megtennie ilyenkor?
Ha nem, akkor miért nem?
Vélhetően azért nem! 

szex - szerelem - banális költséggel

Mert ismerethiányos helyzetéből fakadóan nem is tudta, hogy számtalan, hihetetlenül banális költséggel megszerezhető információ segítette volna az útján. Hogy tisztázódjanak a céljai és a lehetőségei. 

szex - szerelem - boldogságban

Hogyha férjet, családot, gyerekeket szeretett volna egész életében. Nagy boldogságban, nagy szeretetben, nagy szerelemben.
- Amikor már tudta, amikor előjött ÚJRA a gyanú a fiatalasszonyban, azonnal rohant a nőgyógyászhoz.

szex - szerelem - jártasság

Először persze nem!
Amikor viszont már komoly jártasságot szerzett, hogy mik történtek vele a kilenc hónap alatt, alapvető készséget mutatott arra, hogy ÚJRA a szakemberhez forduljon.

szex - szerelem - szükség

Ez a negyedik, elengedhetetlen szükséglet a emberek számára jelenleg gyakorta beláthatatlan, éppen ezért szükségtelennek tűnik. Vállalkozásoknál még csak csak elfogadják már a cégvezetők. 

szex - szerelem - nőorvosnál

Ők is leginkább akkortól, amikor az első problémák jelentkeznek.
Hallottam olyat, hogy 
- Nem teregetjük ki a problémáinkat. Megoldjuk házon belül.
Az lenne a legjobb!
De hogyan?
A nőorvosnál nem tárjuk szét a combjainkat? 

szex - szerelem - szerencsére

Pedig ott olykor nem akár milyen problémákat "teregetnek" ki nők magukról...
Szerencsére a nőorvos már nagyon elfogadott a nők körében. Nagyon sokat segít a női egymás közti kommunikáció és önzetlen támogatás ebben. 

szex - szerelem - szabadon

Ma már rengeteg női probléma megelőzhető ezzel. Bárcsak a férfiproblémák kibeszélése is ennyire szabadon történhetne! Férfiak között viszont ritka az ilyen kommunikáció.
Sajnos az emberek nagy többsége csak akkor hagyja abba például a dohányzást, ha komolyan megbetegszik miatta. 

szex - szerelem - szívtam

Addig azt hiszük nekünk nem árthat. Én is szívtam. Egy lakás árát tuti elcigiztem, de abba hagytam. Miért? Mert nagyon megbetegedtem egyszer tőle.

Riporter: Következő Szex, szerelem blogunkat innen folytatjuk?